2009 m. spalio 30 d., penktadienis

Alkoholio žala žmogaus organizmui


Alkoholis - vienas iš ankstyvosios mirties priežasčių. Dauguma mirusiųjų - jauni ir darbingi asmenys (nelaimingi atsitikimai, traumos, savižudybės vyksta apsvaigus alkoholiu). Alkoholis žaloja ne tik fizinę, bet ir dvasinę žmogaus sveikatą, skatina nusikalsti. Visiškai iš organizmo alkoholis pasišalina tik po 15 dienų. Vadinasi tas, kuris išgeria pora kartų per mėnesį, pastoviai savo organizme turi alkoholio.

Spalio 21-22 dienomis Saulės gimnazijoje ir Saldutiškio pagrindinėje mokykloje Utenos rajono visuomenės sveikatos priežiūros specialistės sukvietė moksleivius į diskusią ,,Alkoholio žala žmogaus organizmui''. Moksleiviams buvo rodomas 15 minučių filmas ,,Alkoholis veža''.

Diskusijos metu moksleiviai neneigė, kad alkoholis padeda atsipalaiduoti, suteikia daugiau drąsos ir pasitikėjimo, bet tai neišsprendžia problemų. Iš visų mokinių išsiskyrė vienas, kuris teigė, kad sportuoja ir alkoholio visai nevartoja, net geriausia draugų kompanija to jam neįsiūlytų. Didžioji klasės dalis išsakė savo nuomonę, kad gražiai ir linksmai leisti vakarą draugų kompanijoje galėtų tik su viena taure kokteilio, arba su stikline sulčių. Jų manymu, gerą nuotaiką suteikia ne alkoholis ar jo išgertas kiekis, o draugų kompanija.

2009 m. spalio 12 d., pirmadienis

JAU VIENERI...

Ką reiškia žmogui 1-eri metai? O įstaigai? Tai daug ar mažai? Vienerių metų vaikas , nors ir netvirtai, tačiau jau eina, pakankamai pažįsta jį supančią aplinką bei artimiausius žmones; nors ir trumpais žodeliais bando kalbėti ir kt. Vieneri ų metų įstaiga- suburtas darnus kolektyvas, nuveikta nemažai darbų, būta ir liūdesio, ir džiaugsmo, bet visada į viską žvelgiama optimistiškai ir su didelėmis viltimis.
Utenos rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuras prieš metus pradėjo savo veiklą.
Spalio 23 dieną 14 val. Utenos Kolegijos salėje (Utenio a. 2) įvyks šventinis renginys, kurio metu
· Prof. Habil.. dr. A. Piličiauskas skaitys paskaitą „Tėvų ir vaikų tarpusavio santykiai“
· Biuro direktorė pristatys biuro veiklą
· Koncertuos „Vieversos“ vaikučiai.
Renginys nemokamas.
MALONIAI KVIEČIAME DALYVAUTI

KVIETIMAS

VILNIAUS UNIVERSITETO ONKOLOGIJOS INSTITUTO ONKOLOGŲ SUSITIKIMAS SU UTENOS VISUOMENE
SUSITIKIME DALYVAUJA DAINININKĖ VERONIKA POVILIONIENĖ


Profesorius Narimantas Evaldas Samalavičius, gydytoja radiologė dr. Rūta Briedienė, VUOI konsultacinės poliklinikos vedėja ginekologė gydytoja Daiva Kanopienė, VUOI Vėžio kontrolės ir profilaktikos skyriaus vadovė Birutė Aleknavičienė kalbės apie onkologinių ligų – gimdos kaklelio, krūties, storosios žarnos vėžį ir jo profilaktiką bei Lietuvoje vykdomas vėžio profilaktikos programas
Susitikime dalyvauja dainininkė VERONIKA POVILIONIENĖ


Susitikimas įvyks 2009m. spalio 22 d. 15.00 val. Verslo informacijos centre, Bažnyčios g. 1,
Renginys nemokamas.

Utenos rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuras
Tel.: 83 895 1867

2009 m. spalio 5 d., pirmadienis

Būk saugus visur ir visada


Utenos rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuras rugsėjo 14-30 dienomis organizavo konkursą ,,Būk saugus visur ir visada ‘‘. Konkurso dalyviai 5 klasių moksleiviai. Aktyviausi buvo Aukštakalnio pagrindinės mokyklos moksleiviai. Konkurse dalyvavo Vyturių, Šaltenio, Krašuonos pagrindinės ir Užpalių gimnazijos moksleiviai.
Piešinių peržiūra vyko Utenos rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biure, kur piešiniai buvo vertinami pagal originalumą, temos atskleidimą, estetinį vaizdą.
Vertinimo komisija sulaukė 190 darbų. Atrinkti 16 geriausių darbų.
Laimėtojais tapo:
Užpalių gimnazijos
Agnė Stanislovėnaitė 5 kl.
Monika Kubiliūnaitė 5 kl.
Evaldas Juodelė 5 kl.
R. Šaltenio pagrindinės mokyklos
Akvilė Kunigelytė 5a kl.
Birutė Ilčiukaitė 5b kl.
Vyturių pagrindinės mokyklos
Ieva Vanagaitė 5b kl.
Aukštakalnio pagrindinės mokyklos
Ieva Kiliūtė 5e kl.
Ieva Šereikaitė 5b kl.
Silvija Telksnytė 5c kl.
Anita Clarke 5d kl.
Ignas Ambrazevičius 5e kl.
Karolina Valaitytė 5f kl.
Vaida Grašytė 5b kl.
Eglė Trainytė 5a kl.
Karolina Bernotaitė 5e kl.
Lukrecija Jasevičiūtė 5e kl.

Dėkojame dalyvavusiems ir sveikiname nugalėtojus, kurie spalio 7 dieną 14 val. vyks į sporto ir sveikatingumo centrą SUNGYM kur dalyvaus kikbokso treniruotėje.

2009 m. spalio 1 d., ketvirtadienis

Su Pagyvenusių žmonių diena

Kaip kiekvienas metų laikas savaip gražus, taip ir visi žmogaus gyvenimo tarpsniai prasmingi ir įdomūs. Gamta lėmė, kad amžinai jaunas žmogus negali išlikti, tačiau prabėgę metai suteikia gyvenimiškos patirties, išminties, savęs realizavimo, pasiekimų džiaugsmo, gilaus suvokimo ir begalinį norą gyventi.
Gyvenimo branda nenusileidžia jaunystei, jeigu tik žmogus sveikas ir stiprus, aktyvus visuomenės narys. Ne vienas susižavėjęs ir galbūt net pavydžiai žvelgiame į tuos žilagalvius, kurie rytais bėgioja parkuose, žiemą skrieja slidėmis, be jokio vargo užlipa net į penktą aukštą, o savo giminaičius, gyvenančius už keliolikos kilometrų, aplankyti nuvažiuoja su dviračiu.
Labai svarbu vyresniems žmonėms judėti, išeiti pasivaikščioti, pasimankštinti; kartu papietauti, pasikalbėti. Pabudę išeikite pasivaikščioti ir tai suteiks energijos visai dienai. Pakelkite galvą ir pasidžiaukite plaukiančiais debesimis; pamokite išskrendančių paukščių virtinėms; pastebėkite besikeičiančias medžių spalvas...
Dažnai pagyvenę žmonės yra atskirti nuo prasmingo dalyvavimo gyvenime ir jų svarus indėlis kuriant geresnį gyvenimą yra dažnai ignoruojamas. Jie kenčia dėl įsigalėjusių stereotipų, kurie juos paverčia gležnais visuomenės nariais, reikalaujančiais nuolatinės paramos. Tačiau dažnai nepastebima, kad tie patys pagyvenę žmonės teikia paramą savo šeimos nariams daug dažniau, nei patys jos gauna.
Spalio 1 – oji – yra TARPTAUTINĖ PAGYVENUSIŲ ŽMONIŲ DIENA. Visuomenės sveikatos biuro darbuotojos nuoširdžiausiai sveikina su šia diena. Svarbiausia vertybė – sveikata. Mielieji, būkite aktyvūs, darbingi, džiaukitės kiekviena gyvenimo akimirka.
Keletas fizinių pratimų, kuriuos galite kiekvienas išbandyti:
· Laisvai atsipalaidavę mojuokite rankomis į vidų (apkabinkite save per krūtinę) ir išorę (laisvai pakelkite rankas į viršų).
· Rankas sulenkite per alkūnes. Sulenkite plaštakas per riešus į vidų (į save) ir tvirtai suspauskite kumščius, po to pasukite plaštakas per riešus į išorę (nuo savęs) ir stipriai išskėskite pirštus.
· Rankas sulenkite per alkūnes. Pasukite plaštakas delnais į viršų, po to į apačią.
· Padėkite rankas laisvai ant pilvo, po to ištieskite jas į šalis.
· Pakelkite rankas už galvos. Alkūnes plačiai išskėskite į šalis, galvą atloškite atgal. Alkūnes stumkite į priekį. Rankas atpalaiduokite ir nuleiskite žemyn, galvą palenkite į priekį. Kartokite pratimą 4-6 kartus.
· Rankas ištieskite į šalis delnais į priekį, pirštus praskėskite. Stipriai apkabinkite save rankomis per pečius ir laikykite kiek galima ilgiau.
Judėjimas – tai gyvenimas. Sveikata nėra neišsenkantis šaltinis. Ji nėra amžina, o turi savo rezervus. Kai juos netinkamai gyvendami išsekiname, tada ir susergame.
Namų ruoša, darbas sode, automobilio valymas ir kt. – puiki fizinio aktyvumo forma. Fizinės veiklos pobūdžio pakeitimas padės atsipalaiduoti ir išlaikyti darbingą nuotaiką visą dieną. Iš anksto numatykite laiką fiziniams pratimams. Tai Jūsų asmeninis laikas. Mėgaukitės juo.

VANDUO IR SVEIKATA


Vanduo – gyvybės šaltinis. Be maisto žmogus gali išgyventi mėnesį ir daugiau, o be vandens – vos kelias dienas. Labai svarbu, kad organizme nestokotų vandens, kad gaunamas vanduo būtų tinkamos kokybės, kad vaikai nuo mažens išmoktų vertinti vandens reikšmę žmogaus organizmui, brangintų tyrą vandenį, saugotų jį nuo taršos.
Įsibėgėjus gamtosauginiam projektui Utenos rajono savivaldybės salėje rugsėjo 18 d.vyko diskusija prie apvalaus stalo. Sužinoti ir padiskutuoti apie naudojamą vandenį susirinko Vyturių , R. Šaltenio, Aukštakalnio, Krašuonos pagrindinių mokyklų bei ,,Saulės‘‘ ir ,,Dauniškio‘‘ gimnazijų moksleiviai, viešnios: UAB ,,Utenos vandenys‘‘ , Maisto ir veterinarijos, Aplinkos apsaugos ir civilinės saugos skyriaus, Utenos rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuro darbuotojai.
Dažnas žmogus apie vandenyje esamus teršalus nepagalvoja, nežino kiek tai veikia jo sveikatą.. Apie geriamojo vandens kokybę , mikrobiologinius tyrimus kalbėjo uždarosios akcinės bendrovės ,, Utenos vandenys ‘‘ inžinierė biologė Rita Skrebiškienė. Maisto ir veterinarijos atstovė, Dalia Laimienė, papasakojo apie požeminį vandenį, geriamo vandens kontrolę, planinius ir neplaninius tikrinimus. Utenos miesto mokyklų moksleiviams buvo rodomas filmas ,, Žemė ‘‘. Diskutuojant prie apvalaus stalo vyko mineralinio, mineralizuoto, Krokulės šaltinio ir giluminio gręžinio vandens degustacija..
Visi dalyvaujantys dalyviai parašė palinkėjimus - ,,Kaip išsaugoti vandenį ‘‘ . Pasibaigus projektui, palinkėjimai bus įteikti Aplinkos apsaugos ir civilinės saugos skyriui.
Dalyvavusiems moksleiviams buvo įteiktos atminimo dovanėlės.

Mieste be savo automobilio

Gamta, kaip ir žmogus po sunkių vasaros darbų, turi pailsėti, kad pavasarį vėl iš naujo atbustų ir džiugintų mūsų širdis. Ruduo, tai metas, kai žemė pasipuošia spalvingais medžių lapais, sodai atiduoda per vasarą subrandintą gausų derlių, miškas dosniai dalina grybus ir uogas, o dienos darosi vis trumpesnės ir trumpesnės...
Kiekvieną rugsėjį Europoje vykdoma judriosios savaitės ir „Mieste be savo automobilio“ akcija. Prie šios akcijos prisijungė Utenos rajono savivaldybės administracijos Aplinkos apsaugos ir civilinės saugos skyrius, Visuomenės sveikatos biuras, Lietuvos Respublikos aplinkos ministerijos Utenos RAAD Utenos rajono agentūros darbuotojai. Akcijos metu buvo tikrinama automobilių išmetamų dujų koncentracija, automobilių vairuotojai informuojami apie judriosios savaitės tikslus bei išdalinti šiai akcijai skirti lankstinukai.
Utenos rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuro darbuotojai išplatino lankstinukus švietimo įstaigose bei vykdė 12 klasių moksleivių anketinę apklausą, kurios tikslas- išsiaiškinti respondentų požiūrį į organizuojamą akciją. Dalyvavo visos Utenos rajono gimnazijos. Buvo išdalintos 624 anketos, iš kurių buvo užpildytos 603. Džiugu ,kad moksleiviai aktyviai dalyvavo apklausoje. Apibendrinus gautus rezultatus paaiškėjo:
· Dažniausiai šeima turi 2 automobilius;
· 41 proc. respondentų vairuoja automobilį;
· Dažniausiai moksleiviai į mokyklą eina pėsčiomis, tačiau neretai vyksta ir dviračiu;
· Dauguma apklaustųjų žino, jog automobilio išmetamųjų dujų koncentracija kenksminga aplinkai ir žmogui;
· Didelė dalis apklaustųjų teigė, kad vykti į mokyklą dviračiu yra nemadinga;
· 75 proc. respondentų mano, kad tokios akcijos yra reikalingos.
Prie šios akcijos prisidėjo ir rajono gyventojai, kurie šiomis dienomis į darbą vyko visuomeniniu transportu, dviračiu arba ėjo pėsčiomis.
Nors ši akcija jau pasibaigė, tačiau nepamirškime, kad eidami į darbą pėsčiomis ar vykdami dviračiu, stipriname ne tik savo sveikatą, bet ir tausojame gamtą.