2010 m. balandžio 28 d., trečiadienis

VYKS EUROMELANOMOS DIENOS AKCIJA

Euromelanomos diena – Europos gydytojų dermatologų iniciatyva kasmet organizuojama akcija, kurios tikslas – skleisti pirminę ir antrinę odos vėžio ir melanomos prevenciją, mažinti sergamumą šiais navikais. Trečią kartą Lietuvoje vyksiančios akcijos, kurios šūkis „Saugus įdegis – jėga!“, metu pagrindinis dėmesys bus skiriamas paauglių elgsenai saulėje.
Gegužės 10 d. rengiamos akcijos metu pasitikrinti ypač kviečiami tie asmenys, kurių kūno odoje yra per 50 apgamų, paskutiniu metu pasikeitė jų spalva, dydis ar kontūras, jei yra negyjantis darinys odoje, praeityje buvę odos nudegimai, dirba lauke ar dažnai būna saulėje arba yra žinomų odos vėžio atvejų giminėje.
Uteniškiai, pageidaujantys profilaktiškai pasitikrinti, turi š. m. gegužės 3-4 dienomis nuo 9 iki 16 val. registruotis koordinaciniame centre telefonais 8 800 20065, 8 800 20066. Kaip ir pernai, prie akcijos prisijungs ir VšĮ „Utenos apskrities ligoninė“ gydytoja Tatjana Matukienė, tad galima registruotis ir gydytojos kabinete telefonu 63859.
Akcijoje sutikusių dalyvauti gydymo įstaigų gydytojai dermatologai įvertins paciento odą, matomus pigmentinius apgamus ir kitus į odos vėžį panašius darinius, taip pat padės pacientui užpildyti anoniminę anketą apie veikiančius odos vėžio rizikos veiksnius ir atsakys į paciento klausimus. Įtarus odos vėžį ar melanomą, pacientui bus pasiūlyta dar kartą apsilankyti gydymo įstaigoje, atlikti papildomus diagnostinius tyrimus ir gydytis.
Pasitikrinusių asmenų apklausos duomenys bus apibendrintai išanalizuoti neskelbiant pacientų pavardžių. Anoniminės apklausos anketos bus siunčiamos Euromelanomos komiteto koordinatoriui, o gauti rezultatai pristatyti ir palyginti su kitų šalių duomenimis Europos Euromelanomos komiteto susitikime.
Anot Vilniaus universitetinės ligoninės Santariškių klinikų Dermatovenerologinio centro direktorės, Euromelanomos komiteto koordinatorės, Lietuvos dermatovenerologų draugijos prezidentės doc. dr. Matildos Bylaitės, tikimasi, kad Lietuvoje Euromelanomos dienos akcija dar kartą atkreips visuomenės dėmesį į melanomos ir odos vėžio atsiradimo rizikos veiksnius, problemos aktualumą ir būtinybę sekti odos pokyčius bei laiku kreiptis į specialistą konsultacijai. Utenos rajono savivaldybės administracija

2010 m. balandžio 20 d., antradienis

2010 m. balandžio 12 d., pirmadienis

Sužinok daugiau apie kraujo donorystę!

Viešoji įstaiga Nacionalinis kraujo centras


Utenos rajono savivaldybės
visuomenės sveikatos biuras



KVIETIMAS



Balandžio 19 dieną 14 val.
Utenos kolegijos salėje ( Utenio a. 2)
vyks paskaita
Sužinok daugiau apie kraujo donorystę!








Kviečiame aktyviai dalyvauti!
Tel. pasiteiravimui: 83 895 1867