2010 m. liepos 29 d., ketvirtadienis

SKANU, GAIVU IR LABAI VASARIŠKA

Maitinamės kasdien ir drąsiai galima teigti, kad mityba yra vienas iš svarbiausių gyvenimo veiksnių, kuris gali tiek teigiamai, tiek neigiamai veikti mūsų organizmą . Labai svarbu ką ir kaip valgome. Nesinori būti „šiukšlių dėže“, į kurią brukama viskas. Sakoma – ką valgysi, toks ir pats būsi. Tai atsispindi mūsų nuotaikoje, aktyvume, mąstyme, kūno „dizaine“, odoje, plaukų bei akių žvilgesyje.
Sulaukėme nepaprastai permainingos vasaros, kuri stebina netikėtomis liūtimis, o po jų – „prislegia“ neįprastu karščiu. Karščiai veikia mūsų organizmą ir natūraliai vartojame daugiau skystų produktų, valgome mažiau „sunkaus“ maisto. Vieną receptą, parsivežtą iš kelionės į Kiprą, noriu pasiūlyti skaitytojams.
Vaisių salotos. Tinka visos uogos bei vaisiai. Pvz.: melionas, apelsinai, kriaušė, obuolys, bananai, braškės (mėlynės, žemuogės ar kt.). Nuplautus bei nuluptus vaisius supjaustome ir supilame į dubenį, beriame uogas ir užpilame apelsinų sultimis (tinka ir kitokios). Išmaišome. Atšaldome ir vartojame kaskart, kai išalkstame ar tiesiog norime atsigaivinti. Smagu, gražu, malonu ir labai naudinga. Skanaus!

“UTENOS RAJONO GYVENTOJAI LAUKIAMI SVEIKATOS MOKYKLOJE”



Žiniasklaidos priemonėse ir įvairiuose tyrimuose skelbiami duomenys apie prastėjančią visuomenės, o ypatingai jaunų žmonių, sveikatą, žalingų įpročių plitimą, psichologinio pažeidžiamumo didėjimą verčia susirūpinti tuo, ar teisinga linkme yra formuojama ir įgyvendinama sveikatos politika Lietuvoje. Esame paradokso liudininkai: medicina ir farmacija vystosi žaibiškais tempais, o lėtinės ligos pakerta vis jaunesnio amžiaus žmones, jų sukeliamos komplikacijos sąlygoja socialinę atskirtį, auga mirtingumo rodikliai.

Sveikatos mokyklos Lietuvoje

Lietuvos Sveikuolių Sąjungos (LSS) įkurta Palangos sveikatos mokykla neseniai atšventė 20-ąsias veiklos metines. Daugiau kaip 30000 dalyvių joje iš naujo atrado sveikatą, gyvenimo pilnatvę, surado kelią į save, savo prigimtį ir vidų, atskleidė savo galimybes ir taip pakeitė ne tik asmeninio, bet ir šeimos gyvenimo kokybę. Apie tai kalbamės su Dainium Kepeniu, LSS Prezidentu, sveikatos mokyklos vadovu.

Kas paskatino įkurti sveikatos mokyklą?

Sąjūdžio aušroje pirmą kartą prakalbome apie naujos Lietuvos sveikatos kultūros sistemą, kuri remsis ne sovietine Simaškos gydymo sistema, bet mūsų genialių tautiečių S.Šalkauskio, V.Sezemano, A.Maceinos, K.Dineikos ir Vydūno teoriniu ir praktiniu palikimu, pagrįstu holistiniu sveikatos ugdymo principu. Tada visa širdimi tikėjome, kad tuoj tuoj pasibaigs revoliucinė audra šalyje ir prasidės naujos valstybės statyba, kurios fundamente bus Vydūniškoji kūno-sielos ir dvasios vienybės ir darnos sistema. Tačiau ši žydra svajonė netruko išgaruoti. Rusiškąjį socialistinį sveikatos modelį pakeitė grobuoniškas kapitalistinis vakarietiškas.

Kokia Jums atrodo šiuolaikinė sveikatos apsaugos politika Lietuvoje?

Sveikatos kultūros sistemos šalyje iki šiol nėra - tą įvairiai konstatuoja ir kairieji ir dešinieji. Tačiau, kai rodome klaidžiojantiems kur yra kelias, pateikiame skaičiavimus, kad sveikatos mokyklų absolventai sutaupo biudžetui per 3 mln. litų per metus, nes du kart mažiau serga, matome tik balkšvas akis.
Vykdomos, arba teisingiau, iš vis nevykdomos sveikatos apsaugos politikos Lietuvoje rezultatas yra tas, kad auganti karta pasmerkta sveikatos tamsai, netgi sąmoningai nuodijama „čipsais“ ir “koka kolom”, parduodamom mokyklose, neaiškios kilmės energetiniais gėrimais ir kt., o tokių kreivų stuburų ir netinkančių kariuomenei jaunuolių dar niekada tiek daug mūsų krašte nebuvo. Gal todėl buvęs sveikatos ministras pasirašė įsakymą kurti tik profesionalų kariuomenę. Taigi mums blogai?! – Patys ir kalti! Ar daug sveikuolių rinkome į valdžią? Kodėl neatėjome prie Seimo, kai jo sveikatos komitete atsakingas už sveiką gyvenseną 4 metus buvo Šustauskas? O kas tada jį ten paskyrė? Kodėl ano neišvijome lauk? Gal manome, kad tai buvo netyčia? Jeigu ne mes, tai kas turėjo visas tas idėjas įgyvendinti? Ar iki šiol nesupratome, kad tik dvasingi ir sveiki žmonės gali valdyti valstybę? Svarbiausia, kad nėra ko kaltinti.

Koks Lietuvos sveikuolių sąjungos įkurtos sveikatos mokyklos tikslas?
Čia pravartu prisiminti išminčiaus posakį: “Dieve, duok man jėgų pakeisti tai, ką aš galiu pakeisti, duok man kantrybės susitaikyti su tuo, ko aš pakeisti negaliu, ir duok man išminties atskirti vieną nuo kito." Tai pats svarbiausias mokyklos tikslas. Jo siekti reikia visą gyvenimą, tačiau sveikatos mokyklos metu žmonės supažindinami su pagrindiniais principais ir praktiškai mokomi kaip to siekti: kasdieninėmis rytinėmis mankštomis, vegetarine mityba, kvėpavimo ir savireguliavimo pratybomis, vyksta paskaitų ir pokalbių ciklas.
Ką galėtumėte pasakyti tokių mokyklų skeptikams?
Mokslininkai įrodė, jog Palangos sveikatos mokykloje taikoma sveikatos stiprinimo metodika yra viena efektyviausių siekiant greičiau atkurti žmogaus adaptacines galimybes, sumažinti ankstyvo senėjimo greitį ir suaktyvinti organizmo imuninę sistemą.
Moksliniais tyrimais įrodyta, jog vadovaujantis mokyklos metodika iki 50% sustabdomas organizmo senėjimo procesas, palieknėjama vidutiniškai 3-4 kilogramais, biologiškai atjaunėjama 3-5 metais, sustiprinamos širdies-kraujagyslių, virškinimo, kvėpavimo, šalinimo, lytinės, judėjimo sistemų funkcijos. Taip pat įveikiamas nerimas, depresija, įtampa, nemiga, įvairūs skausmai ir sutrikimai.
Sirgę įvairiomis ligomis, ypač kraujotakos, plaučių, nevaisingumo, stuburo, sąnarių, onkologinėmis, daug greičiau atstato organizmo biologinę pusiausvyrą, pagreitinamas socialinės adaptacijos šeimoje ir kolektyve problemų sprendimas. Daugelis sveikatos mokyklos dalyvių įgyja naują požiūrį į gyvenimą, sėkmingiau sprendžia šeimos problemos.

Kaip kilo idėja perkelti dvidešimties metų žmonių sveikatos stiprinimo patirtį iš Palangos sveikatos mokyklos į kitus Lietuvos regionus?

2009 m. vasarį Lazdijų visuomenės sveikatos biuro direktorės kvietimu sėkmingai pravedėme sveikatos mokyklą 25-iems Lazdijų savivaldybės, visuomenės sveikatos biuro ir kt. organizacijų darbuotojams. Jų tarpe buvo ir Lazdijų savivaldybės meras. Prisitaikant prie šių dienų žmonių gyvenimo ritmo, darbinio užimtumo ir poreikių, septynias dienas vykusios sveikatos mokyklos rezultatai pranoko lūkesčius: neatsitraukiant nuo darbo ir šeimos, dalyvių savijauta ženkliai pagerėjo atsikračius nereikalingo viršsvorio 2-6 kg, išmokus atsipalaidavimo, kvėpavimo technikų, meditacijos, sveikos mitybos taisyklių. Mokykloje vestos paskaitos ir praktiniai užsiėmimai sulaukė tik labai gerų ir puikių dalyvių vertinimų.
Nuo pernai metų jau devyniuose Lietuvos miestuose vykdėme sveikatos mokyklas. Jų dalyvių patirti įspūdžiai ir pokyčiai įpareigoja mus toliau rengti tokias mokyklas, nes žmonės Lietuvoje šiuo metu žino mažiau nei žinojo prieš 20 metų...

Kas paskatino tokią mokyklą organizuoti Utenoje?

Pasklidus teigiamiems įspūdžiams apie vykdytas sveikatos mokyklas Lietuvoje, susidomėjimas jomis labai išaugo. Todėl mielai atsiliepiame į iniciatyvas bendradarbiauti. Vienas iš tokių biurų, entuziastingai parodžiusių susidomėjimą šiuo projektu, – Utenos rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuras, vadovaujamas direktorės Almos Gaidienės. Sveikatos mokykla Utenoje vyks rugsėjo 13-19 d.d., šiuo metu baigama planuoti programa ir derinamos sąlygos mokyklos užsiėmimams vesti, registruojami dalyviai.
Kviečiu dalyvauti visus, turinčius klausimų sveikos gyvensenos tematika, siekiančius iš naujo atrasti gyvenimo pilnatvę ir sveikatą, atsikratyti įtampos, atjaunėti dvasiškai ir fiziškai, atskleisti savo galimybes. Informaciją apie Utenos sveikatos mokyklą teikia bei registruoja telefonu 83 895 1867 ar elektroniniu paštu: a.gaidiene@utena.lt; i.meidiene@utena.lt biuro darbuotojos.

DVASINĖS IR FIZINĖS SVEIKATOS UGDYMO MOKYKLOS
PROGRAMA (vieta tikslinama)

_______________________, Utena
2010 m. rugsėjo mėn. 13-19 d.d.

1. TIKSLAI IR UŽDAVINIAI. Sveikatingumo praktikomis ugdyti dvasines, dorines ir darnos vertybes, atstatyti ir palaikyti sveikatą, puoselėti žmogiškąsias vertybes. Įvertinti savo sveikatos būklę, nustatyti kūno konstituciją pagal Ajurvedą, išmokti pagrindinių sveikatingumo būdų ir metodų.

2. DALYVIAI. Kviečiami dalyvauti visi norintys bendruomenės nariai, ugdymo įstaigų sveikatingumo ir kūno kultūros pedagogai, sveikuolių ir ,,Sporto visiems“ klubų nariai.

3. LAIKAS IR VIETA. 2010 m. rugsėjo mėn. 13-19 d.d., Utena, (tikslinama).

4. DALYVAVIMO SĄLYGOS. Turėti patogią sportinę aprangą, tinkamą rytinėms mankštoms bet kokiu oru, kilimėlius, šiltus apklotus (vakariniams užsiėmimams). Būtinas dalyvavimas visuose užsiėmimuose, nes ik tuomet gaunamas didžiausias efektas sveikatai.

5. PROGRAMOS TURINYS

Sveikatos mokyklos programą sudaro dvi dalys: teorinė ir praktinė

Programoje prieš praktinius užsiėmimus bus pateiktos trumpos teorinės žinios, taisyklės, nuostatos. Taip pat bus mokoma savistabos ir savikontrolės, judėjimo ir grūdinimosi, kvėpavimo ir meditacijos būdų bei teisingos mitybos, skysčių vartojimo, psichofizinės ir dvasinės savireguliacijos procesų, praktikų, minčių, kūno ir žalingų įpročių higienos, kaitinimosi pirtyje taisyklių.
Praktiniuose užsiėmimuose naudojama šokio ir juoko terapija, jogos ir gimnastikos pratimai, grūdinimosi, kvėpavimo ir atsipalaidavimo technikos, meditacijos, teikiami vegetariškos mitybos pietūs.

6. ORGANIZATORIAI
Lietuvos sveikuolių sąjunga, Utenos rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuras, Utenos sveikuolių klubas ,,Gija”.

UGDOMOJI 7 DIENŲ PROGRAMA (30 val.)


2010-09-13, Pirmadienis

17.30-21.00 – Įvadinė paskaita. Dalyvio anketų pildymas. Dalyvavimo sąlygos. Susipažinimas. (adresas: )
Temos:
- Joga (I dalis): pagrindiniai principai, kvėpavimo, meditacijos nauda sveikatai, atsipalaidavimai.
- Energijos šaltiniai ir kvėpavimo technika, atsipalaidavimo meditacija. Šios technikos ir žinios padeda nuimti įtampą, stresą, atsipalaiduoti, gerai pailsėti, pajusti jų poveikį gyvenimo kokybei.
- Sveika, teisinga mityba. Žalingi įpročiai. Higiena. Klausymosi menas.
- Grūdinimosi būdai ir priemonės.

2010-09-14, Antradienis

6.00–7.00. Rytinė mankšta, lėtas meditacinis bėgimas, grūdinimosi procedūros. (adresas)
Rytinė mankšta, rąžymosi, tempimo, lankstumo, pusiausvyros, tonizuojantys ir ėjimo – bėgimo, aerobiniai bei jėgos pratimai.
12.00 -12.30 – Pietūs (adresas)
12.30–13.00 – Paskaita „Teisingos, kultūringos mitybos taisyklės principai“. (Renginio vieta ten pat, kur ir pietūs:)
17.30–21.00 – Joga – teorija ir praktika (II dalis). (Renginio vieta: )

2010-09-15, Trečiadienis

6.00–7.00. Rytinė mankšta, lėtas meditacinis bėgimas ir grūdinimosi procedūros. Rytinė mankšta, rąžymosi, tempimo, lankstumo, pusiausvyros, tonizuojantys ir ėjimo – bėgimo, aerobiniai bei jėgos pratimai. 5 min. grūdinimosi procedūros su apšilimo masažais. (Renginio vieta: )
12.00-12.30 – Pietūs (Renginio vieta:)
12.30–13.00 – Paskaita „Teisinga, sveika mityba, ką ir kaip gerti bei valgyti“. (Renginio vieta:)
17.30–21.00 - Joga – teorija ir praktika (III dalis). (Renginio vieta:)


2010-09-16, Ketvirtadienis

6.00-7.00 – Rytinė mankšta, lėtas meditacinis bėgimas ir grūdinimosi procedūros. (Renginio vieta:)
12.00 -12.30 – Pietūs (Renginio vieta:)
12.30-13.00 – Paskaita „Teisinga, sveika mityba, ką ir kaip gerti bei valgyti. (Renginio vieta: )
17.30-21.00 – Joga – teorija ir praktika (IV dalis) (Renginio vieta:)
2010-09-17, Penktadienis

6.00-7.00 – Rytinė mankšta, lėtas meditacinis bėgimas ir grūdinimosi procedūros. (Renginio vieta:)
12.00-12.30 – Pietūs. (Renginio vieta:)
12.30-13.00 – Paskaita „Teisinga, sveika mityba, ką ir kaip gerti bei valgyti“. (Renginio vieta:)
17.30-21.00 – Joga – teorija ir praktika (V dalis). (Renginio vieta:)


2010-09-18, Šeštadienis

7.00-8.30 – Rytinė mankšta, meditacinis bėgimas ir grūdinimosi procedūros. (Renginio vieta:)
9.00–10.00 Sveikatos būklės įvertinimas (kraujo spaudimas, pulsas, svoris, testai); (Renginio vieta:)
10.30–12.00 Joga – praktika (VI dalis, 1,5 val.). Tobulinamos jogos asanų (pozų) kompleksas. (Renginio vieta:)
12.00 -13.00 – Pietūs. (Renginio vieta: )
14.00-15.30 – INDĖNŲ žygis (procesas), dėmesio koncentracijai, proto ramybei, kolektyvinei
sąmonei ugdyti. (renginio vieta)
16.00–19.00 – Pirtis. Taisyklės kaip naudotis pirtimi, poveikis sveikatai. Pokalbiai, diskusijos prie stalo, dainos. (renginio vieta)


2010-09-19, Sekmadienis

7.00-8.30 – Rytinė mankšta, meditacinis bėgimas ir grūdinimosi procedūros. (Renginio vieta:)
10.00-11.30 Sveikatos mokyklos uždarymas, baigiamųjų anketų pildymas, dalyvių/svečių pasisakymai, sveikatos mokyklos apibendrinimas, pažymėjimų įteikimas. (Renginio vieta)
12.00–13.00 šventiniai pietūs, atsisveikinimas. (Renginio vieta)

2010 m. liepos 20 d., antradienis

Skiepų svarba keliaujantiems

Kiekvienais metais pasaulyje, taip pat ir Lietuvoje,
daugėja keliautojų. Šiuolaikinėmis transporto priemonėmis
greitai įveikiami dideli atstumai, lankomos net ir pačios
atokiausios pasaulio šalys.
Tačiau kelionės - tai ne tik puikūs įspūdžiai ir poilsis,
jų metu susiduriama ir su rizika sveikatai. Ši rizika, o ypač
užkrečiamųjų ligų, susijusi su daugybe veiksnių: kelionės
ypatumais, kokia šalis lankoma, kokiu transportu
keliaujama, kokiomis sąlygomis gyvenama, kiek laiko
praleidžiama svetur. Rizika susijusi ir su keliaujančio
žmogaus ypatybėmis: amžiumi, sveikatos būkle, įpročiais ir
gyvenimo būdo ypatumais, kurie tam tikrais atvejais gali būti
užkrečiamųjų ligų rizikos veiksniais (pavyzdžiui, hepatitu B
užsikrėsti daug didesnę galimybę turi daug seksualinių
partnerių turintys asmenys).
Kiekvienais metais Pasaulio sveikatos organizacija
(PSO) rengia informacinį leidinį „Tarptautinės kelionės ir
sveikata”. Jo tikslas - užkirsti kelią užkrečiamųjų ligų plitimui
tarp valstybių, apsaugoti keliautojus nuo rizikos sveikatai
veiksnių, informuoti apie užkrečiamųjų ligų riziką visose
pasaulio šalyse. PSO akcentuoja, kad prieš kelionę
kiekvienas asmuo turėtų konsultuotis su gydytoju dėl rizikos
veiksnių jo sveikatai kelionės metu.
Viena efektyviausių profilaktikos priemonių nuo
užkrečiamųjų ligų - skiepai. Kiekvienoje šalyje vykdomos
skiepijimų programos, kurių metu kūdikiai ir vaikai skiepijami
nuo užkrečiamųjų ligų (Lietuvoje pagal skiepų kalendorių
skiepijama nuo 9 užkrečiamųjų ligų). Skiepų pagalba
sukuriamas imunitetas, t.y. žmogus tampa apsaugotas nuo
konkrečios užkrečiamosios ligos. Skiepai dažnai apsaugo ne
tik nuo infekcijų, tačiau ir nuo komplikacijų, kurios gali turėti
fizinių ir psichologinių pasekmių visam gyvenimui. Be to,
skiepai yra viena iš ekonomiškai efektyviausių profilaktikos
priemonių, išsauganti darbingumą, sutaupanti gydymui
skirtas lėšas ir pan. Šiuo metu pasaulyje ir Lietuvoje
naudojamos saugios vakcinos ir nepageidaujamos reakcijos
pasitaiko itin retai.
Skiepai vykstant į tam tikras šalis gali būti privalomi.
Dažniausiai - tai skiepijimai nuo geltonojo drugio. Skiepijimai
nuo meningokokinės infekcijos privalomi piligrimams,
vykstantiems į Hadžą.
Nors visi kiti skiepai yra rekomenduotini, prieš
vykstant į kelionę kiekvienas turėtų būti informuotas apie
užkrečiamųjų ligų riziką ir galimas profilaktikos priemones.
Tam, kad po skiepų susiformuotų pakankamas imunitetas,
reikalingas tam tikras laikotarpis. Šio laikotarpio trukmė
priklauso nuo ligos, nuo kurios skiepijama, kiek kartų reikia
skiepyti, ar žmogus nuo šios ligos buvo skiepytas anksčiau.
Todėl dėl skiepų į medikus reikėtų kreiptis iki kelionės likus 4-
6 savaitėms. Kriterijai, į kuriuos atsižvelgiama
rekomenduojant nuo kokių ligų žmogui reikia pasiskiepyti yra
šalis į kurią keliaujama, kelionės trukmė, keliautojo amžius,
sveikatos būklė, ankstesni skiepai, skiepų kaina.
Dažniausiai keliautojai skiepijami nuo geltonojo
drugio, hepatito A, hepatito B, vidurių šiltinės, poliomielito,
meningokokinės infekcijos, difterijos, stabligės, gripo.
Geltonasis drugys - susirgimas, registruojamas kai
kuriose Afrikos ir Pietų Amerikos šalyse. Juo pasiskiepijus
gaunamas tarptautinis skiepijimo nuo geltonojo drugio
sertifikatas - dokumentas, kurio šiuo metu reikalaujama
vykstant į kai kurias šalis ar tranzitu per jas. Nuo šio susirgimo
būtina skiepytis keliautojams, vykstantiems į endemines
teritorijas - dalį Afrikos ir Pietų Amerikos šalių.
Hepatitas A - keliautojams aktualiausia infekcija:
nustatyta, kad iš visų virusinių hepatitų, kuriais užsikrečiama
kelionėse, hepatitas A sudaro 60 proc. Juo kasmet pasaulyje
suserga apie 1,5 mln. žmonių. Hepatitas A plinta fekaliniu -
oraliniu keliu, t.y. per užkrėstą vandenį, maistą, rankas.
Pagrindiniai rizikos veiksniai: termiškai neapruoštas maistas
(pastaruoju metu didelis dėmesys skiriamas įvairioms jūros
gėrybėms), geriamas vanduo, maudymasis baseinuose.
Hepatito A virusui būdinga tai, kad jis gana atsparus
aplinkoje ir žmogaus užsikrėtimui reikalinga maža užkrato
dozė. Ši infekcija paplitusi daugelyje pasaulio šalių, tam
įtakos turi ir higieninės sąlygos. Pastaraisiais dešimtmečiais
dėl sparčiai kylančio pragyvenimo lygio bei skiepijimų
hepatito A vakcina sergamumas šia liga ryškiai sumažėjo
Šiaurės ir Vakarų Europos bei Šiaurės Amerikos šalyse. Pagal
hepatito A paplitimo rodiklius pasaulio šalys skirstomos į
didelio endemiškumo šalis (Afrikos, Pietų Amerikos, kai
kurios Azijos šalys), vidutinio endemiškumo šalis (Rytų ir
Pietų Europos šalys) ir mažo endemiškumo šalis (Šiaurės ir
Vakarų Europos, Šiaurės Amerikos šalys, Japonija). Hepatitui
A imlūs visi žmonės, neturintys imuniteto šiai ligai.
Imunitetas įgyjamas persigus hepatitu A ar pasiskiepijus.
Skiepijama inaktyvuota hepatito A arba kombinuota hepatito
A ir hepatito B vakcinomis. Šios vakcinos pasižymi
efektyvumu, saugumu, jomis skiepijami vaikai ir suaugusieji.
Po skiepų nuo hepatito A apsauginis imunitetas išsivysto.
Šiame Informacinio biuletenio numeryje taip pat
rasite informacijos ir apie ūmias žarnyno infekcines ligas,
kurių protrūkis pastebimas vasarą. Tai grupė ligų, plintančių
per mikroorganizmais užkrėstą maistą bei kontaktiniu būdu.
Paskutinį dešimtmetį Lietuvoje sergamumas žarnyno
infekcinėmis ligomis didėja ir vidutiniškai kasmet
užregistruojama nuo 11 iki 20 tūkst. atvejų. Tačiau oficialioji
statistika neatspindi realios situacijos, kadangi ne visi
susirgę kreipiasi medicinos pagalbos, netiriami
mikrobiologiškai. Atskirų nozologinių ligų daugiametės
tendencijos yra panašios į Europos Sąjungos šalių
tendencijas. Didžiausiais sergamumas yra vaikų iki 6 metų
amžiaus. Beveik du trečdaliai susirgusiųjų asmenų žarnyno
infekcinėmis ligomis užsikrečia namų aplinkoje ir nuo
namuose paruošto maisto.
Keliautojai - viena pagrindinių rizikos grupių,
galinčių susirgti šia liga. Ypač rizikuoja išsivysčiusių šalių
gyventojai, vykstantys į endemines vidurių šiltinės šalis,
todėl vakcina rekomenduojama keliautojams, vykstantiems
į vietoves, kuriose yra blogos higieninės sąlygos. Skiepijama
vidurių šiltinės polisaharidine vakcina, kuri yra gerai
toleruojama ir suteikia patikimą apsaugą.
Hepatitas B - sunki virusinė liga, pažeidžianti
kepenis. Jai būdingos lėtinės formos, dėl kurių žmogus gali
susirgti kepenų ciroze ar kepenų vėžiu. Hepatitu B
užsikrečiama virusui su krauju ar kitais kūno skysčiais
patekus į organizmą per pažeistą odą ar gleivinę.
Dažniausiai užsikrečiama nesaugių lytinių santykių metu ir
per nesaugias medicinines procedūras, vartojant injekcinius
narkotikus. Lytinis hepatito B viruso plitimo kelias ypač
paplitęs tarp paauglių ir jauno amžiaus suaugusiųjų šalyse su
žemu ar vidutiniu hepatito B viruso paplitimo lygiu.
Skiepijama rekombinantine hepatito B vakcina arba
kombinuota hepatito A ir hepatito B vakcina.
Hepatito B virusas paplitęs daugelyje šalių, mažas
paplitimas yra tik Vakarų Europoje, Australijoje, Naujojoje
Zelandijoje ir Šiaurės Amerikoje (išskyrus Aliaską bei arktinę
Kanadą). Nuo hepatito B patariama skiepytis keliautojams,
vykstantiems į didelio hepatito B paplitimo šalis, taip pat
keliautojams, kuriems gali prireikti medicininės ir
stomatologinės pagalbos užsienio šalyse bei turintiems
seksualinių kontaktų užsienyje ar vartojantiems injekcinius
narkotikus.
Keliautojams gali būti rekomenduojama skiepytis
nuo difterijos, stabligės, meningokokinės infekcijos ir kitų
užkrečiamųjų ligų, skiriama chemioprofilaktika nuo
maliarijos.
Parengė:
Daiva Razmuvienė
Imunoprofilaktikos skyriaus vedėja
Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centras

2010 m. liepos 7 d., trečiadienis

VASAROS STOVYKLA DEGESOJE











Vasara – atostogų metas. Linksma saulutė, žemuogių kvapas, švelnus ežero bangavimas, vaikų šurmulys, pietūs gamtoje, kažkur šalia besitaškančių poilsiautojų klegesys. Birželio 30 dieną Utenos rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuro darbuotojos (jau antri metai) lankėsi Utenos vaikų socialinės paramos ir ugdymo centro organizuojamoje vasaros stovykloje Degesoje (Zarasų raj.). Šios išvykos tikslas – per aktyvią veiklą ir žaidimus, ugdyti sveikos gyvensenos įgūdžius, skatinti kūrybines galias bei atskleisti bendravimo, bendradarbiavimo, savitarpio pagalbos svarbą kasdieniniame gyvenime.
Stovyklautojai buvo įvairaus amžiaus, tačiau tai netrukdė rasti bendrą kalbą ir visus įtraukti į organizuojamas veiklas. Ypač norime padėkoti auklėtojai Nijolei, kuri buvo puiki pagalbininkė bei savo šiluma pasidalino ir su mumis. Galėjome pasidžiaugti vaikų sukurtais darbeliais iš gamtinės medžiagos, buvome supažindintos su kitomis vaikams teikiamomis vasariškomis pramogomis.
Mes savo programėlę orientavome į aktyvias veiklas, kurios ne tik išjudina raumenis, skatina galvoti, leidžia geriau pažinti vienam kitą, emocijas iškelia į pirmą vietą, bet ir buvo kalbama apie sveikos gyvensenos subtilybes, trumpai buvo aptarti vandenyje tykantys pavojai, diskutuojant atskleisti veiksmai, būtini ištikus nelaimei. Kadangi viskas vyko šalia ežero, daugiausia buvo kalbama apie pagalbą skęstančiajam.
Šaunu, kad vaikai turi puikias galimybes džiaugtis visais vasaros teikiamais malonumais ir nors tai niekada neatstos kartu su šeima praleistų džiugių akimirkų, tačiau tai yra didelis indėlis į kiekvieno stovyklautojo širdelę. Galbūt visgi kas nors užsiliks šių vaikų širdelėse. Jau vien ko vertos geros emocijos. O būtent jų čia buvo daug.
Keletas akimirkų iš stovykloje vykusios veiklos.