2010 m. rugsėjo 27 d., pirmadienis

PIEŠINYS, KURIS IŠPLAUKIA IŠ SIELOS GELMIŲ


Utena, pasipuošusi rudens „rūbu“, maloniai šviečiant ir šildant saulutei, laukė savo gimtadienio. Šventine nuotaika žibėjo miestelėnų akys , o šventės dienos programa žadėjo daug įdomybių. Kiekvienas galėjo rasti širdžiai mielą pramogą ar tiesiog paganyti akis, visa Aušros gatve, šurmuliuojančioje mugėje.
Pasveikinti ir padovanoti dovaną gyventojams, buvo pasiruošęs ir Utenos rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuras. Šį sykį tai buvo neįprasta dovana, kurią kiekvienas kūrėme pats.
A. ir M. Miškinių viešosios bibliotekos salėje vyko susitikimas su psichologe, dailės terapijos specialiste Aušra Šūmakariene. Susitikimas intrigavo savo paslaptingumu, nes jo tikslas – nupiešti asmeninę mandalą. Kadangi registracija buvo išankstinė, tai drąsiai galima sakyti, kad norinčių dalyvauti paskaitoje buvo gerokai daugiau nei leido galimybės.
Maloniai prabėgo dvi valandos, kurių metu lektorė trumpai supažindino su mandalos ištakomis, jos ryšiu su žmogaus savastimi, poveikiu sveikatai bei emocinei būsenai. Galiausiai sužinojome nuo ko pradėti piešti mandalą, svarbiausias taisykles. Nebuvo jokių pavyzdžių ar šablonų. Tai turi vykti iš savęs, per savo jausmus ir būseną, kuri valdo žmogų konkrečiu momentu.
Po meditacijos visi dalyviai pasinėrė į naują savęs ieškojimo kelią, per savo asmeninės mandalos kūrimą. Auditorijoje buvo tylu ir šioje erdvėje gimė naujo pažinimo apraiškos. Dėl laiko stokos, dauguma dalyvių nespėjo užbaigti savo mandalų. Tačiau kiekvienas darbas (nors ir nebaigtas) turėjo savo individualų „veidą“, savo „paslaptį“...
Kiekvienas turėjome savo kūrinį, į kurį įdėjome užkoduotą informaciją. A. Šūmakarienė pakomentavo spalvų, simbolių, linijų, kraštinių ir kitas, mandalą sudarančių detalių reikšmes. Tačiau lektorė pabrėžė, kad norint specialistui giliau išanalizuoti mandaloje slypinčią informaciją, būtina pažinti žmogų, žinoti jo aplinkos subtilybes ir kt. Kiekvieną kartą nupiešta mandala bus kitokia ir tai atliekant pastoviai, galima pastebėti įvairių pokyčių bei emocijų, kurios žmogų veikia kiekvieną dieną.
Taigi – mandala, tai labai individualu, tai labai asmeniška ir gilu, tai nėra tik spalvų ir linijų derinys. Į ją gali sutilpti visas gyvenimas. Tai tiek daug, o kartu – taip mažai. Kad tai puikus atsipalaidavimo ir harmonijos su savimi būdas, įsitikinome visi, dalyvavę šiuose užsiėmimuose. Stebint iš šalies, nusivylusių nebuvo.
Norime padėkoti visiems, nepagailėjusiems laiko ir atėjusiems į mūsų renginį, taip pat - bibliotekos direktorei Vidai Garunkštytei, kuri jau ne pirmą sykį geranoriškai suteikia visas sąlygas, kad tokie renginiai įvyktų.

2010 m. rugsėjo 20 d., pirmadienis

PIEŠINIO „MANO ŠEIMA“ KONKURSO TAISYKLĖS

1. KONKURSO DALYVIAI 7-8 KLASIŲ MOKSLEIVIAI.
2. KONKURSAS VYKS NUO SPALIO 1 IKI SPALIO 30 DIENOS.
3. DALYVAVIMO SĄLYGOS:

 Darbai gali būti atlikti įvairia technika;
 Formatas - neapibrėžtas;
 Konkursui pateikiami originalūs, estetiškai tvarkingi, visiškai užbaigti darbai;
 Pagrindiniai akcentai piešiniuose – santykiai šeimoje, bendravimas, bendradarbiavimas, saugumas, emociniai ryšiai bei pasitikėjimas;
 Piešinio pabaigoje nurodoma: mokinio vardas, pavardė, mokykla, klasė, tel.Nr.
 Piešinius pristatyti iki spalio 30 d. į mokyklos visuomenės sveikatos priežiūros specialistės kabinetą.

4. PIEŠINIUS VERTINS UTENOS RAJONO SAVIVALDYBĖS VISUOMENĖS SVEIKATOS BIURO SUDARYTA KOMISIJA, KURI ATRINKS GERIAUSIUS DARBUS.
5. DARBAI BUS NEVERTINAMI, JEI NEATITIKS KONKURSO TEMATIKOS IR BUS PRISTATYTI NELAIKU.
6. NUGALĖTOJAI BUS PASKELBTI IKI 2010 m. LAPKRIČIO 5 d. INTERNETO SVETAINĖJE – http://vipsveikata.blogspot.com , MOKYKLŲ SKELBIMŲ LENTOJE BEI INFORMUOTI ASMENIŠKAI.
7. UTENOS RAJONO SAVIVALDYBĖS VISUOMENĖS SVEIKATOS BIURAS PASILIEKA TEISĘ PUBLIKUOTI, EKSPONUOTI DARBUS.

2010 m. rugsėjo 15 d., trečiadienis

IR VĖL – KAIP VISADA...

Prasidėjusi „Bobų vasara“, besidraikantys voratinkliai, po kojomis šnarantys nugeltę medžių lapai ir dar daug kitų malonių smulkmenų, kurios lyg ir veda link susimąstymo apie save, apie savo sveikatą, savo požiūrį į gyvenimą ir jo kokybę. Apmaudu, kad prieš gerą pusmetį suplanuota ir perėjusi visas organizavimo peripetijas, „Sveikatos mokykla“ Utenoje neįvyko. Nors norinčių dalyvauti bei susidomėjusių žmonių buvo nemažai, tačiau beveik paskutinę dieną dalyvių sąrašas sutrumpėjo iki tos ribos, kuri tapo kliūtimi šiai mokyklai įvykti.
Rugsėjo 13d. vakarą, grupelė smalsuolių kartu su visuomenės sveikatos biuro darbuotojomis, Utenos sveikuolių klubo „Gija“ pirmininke Angele Mažeikiene, rinkosi Dauniškio gimnazijos tikybos kabinete. Ir nors šioje mokykloje vyksta remonto darbai, tačiau gimnazijos direktorius Donatas Juodelė geranoriškai sutiko padėti organizuojant šį renginį ir leido naudotis treniruoklių sale.
Susitikimas su Lietuvos sveikuolių sąjungos prezidentu Dainiumi Kepeniu bei viceprezidente Sigita Kriaučiūniene įvyko taip šiltai ir jaukiai, kad labiau buvo panašu į senai nesimačiusių bendraminčių susiėjimą. S. Kriaučiūnienė įtaigiai papasakojo sąjungos vykdomų mokymų privalumus, pasidalino per 20 metų sukaupta patirtimi, papasakojo smagių istorijų, kurios nuspalvino sveikatos mokyklų kasdienybę.
Jos pasakyti žodžiai, kad dažnas apauga namų dulkėmis ir tiesiog nenori, o gal neturi kantrybės ką nors keisti savo gyvenime. Pirmiausia reikia pradėti nuo minčių ir pagaliau suvokti, kad svarbiausia vertybė sveikata ir jos išsaugojimas. To galima pasiekti tinkamai organizavus savo dienotvarkę: pakankamai skirti laiko fiziniam aktyvumui, mitybai, grūdinimuisi, meditacijai ir kt. Vienas iš svarbių veiksnių, kuris tiesiogiai (teigiamai ar neigiamai) veika mūsų organizmą, tai darbas. Jeigu dirbame nemielą, netenkinantį savo poreikių darbą, reikėtų kuo greičiau apsispręsti ir jo atsisakyti, nes per ilgą laiką, tai kenkia žmogaus psichikai, kas lemia įvairių ligų atsiradimą.
Visada galvojame, kad apie sveiką gyvenimo būdą žinome tiek daug, jog nieko naujo neišgirsime. D.Kepenio prisistatymas neleido suabejoti pasirinkimo teisingumu. Visiems dalyviams buvo pateiktas klausimas – kas juos paskatino ateiti į šį susitikimą? Atsakymai buvo įvairiausi: pradedant – „atėjau pasižiūrėti į gerbiamą Kepenį“; „jau esu dalyvavusi mokymuose Palangoje, kurie man labai patiko, tai noriu dar ką nors įdomaus išgirsti“; „mokau sveikos gyvensenos vaikus, tai tikiuosi išgirsti informaciją, kurią pritaikyčiau darbe su vaikais“... ir baigiant konkrečiais negalavimais, kuriuos tikimasi išgydyti būtent šios mokyklos siūlomais metodais. Visus susirinkusiuosius siejo vienas bendras bruožas – sveikatos išsaugojimas, stiprinimas, atstatymas.
Išklausėme įdomios paskaitos, vyko diskusijos, D.Kepenis atsakė į visus jam pateiktus klausimus. Tačiau tiek lauktai ir planuotai sveikatos mokyklai Utenoje, nebuvo lemta tapti „kūnu“. Kodėl taip nutiko? Tai klausimas, kuris verčia į viską žvelgti su apmaudu: gal mes esame tiek sveiki, kad jokie užsiėmimai mums nereikalingi? Bet gi iš visų susirinkusiųjų tik keli manė, kad neturi jokių problemų su sveikata. O gal mes taip neturime valios, kad atrandame tūkstantį priežasčių, kurios neleidžia savaitę laiko leisti sau pajausti kitokį gyvenimo ritmą (grafikas buvo pritaikytas dirbančiam žmogui), išbandyti save, pabendrauti su bendraminčiais, užsiauginti emocinio stabilumo ir dvasios stiprybės sparnus.
Ir visgi, viena galimybe pavyko pasinaudoti ir mums. D.Kepenis ankstų rytą laukė visų, panorusių pasimankštinti, ant Dauniškio ežero tilto. Nedidelė grupelė žmonių, kartu su mokytoju, pasveikino bundančią saulę, fiziniai pratimai sušildė kūnus, meditacijos metu jautėme ne tik lengvumą kūne, bet ir savo mintyse; pasveikinome kiekvieną sutiktąjį, o pasiruošimą dienos darbui baigėme įlysdami į jau pravėsusį Dauniškio vandenį. Nenusakomai malonu ir gaila, kad tokia graži pradžia turėjo taip greitai baigtis. Tačiau entuziazmas nugalėjo ir buvo nuspręsta, kad visi norintys rinksis kiekvieną rytą 6 val. prie Dauniškio ežero tilto ir kartu su sveikuoliu Juliumi Morkūnu pradės dieną mankšta bei grūdinimusi. Tikimės ir kviečiame visus miestelėnus įsitraukti į rytinių procedūrų kompleksą, kuris ne tik pažadins, bet ir suteiks energijos visai dienai. Rūpinkimės savimi čia ir dabar. Labai tinka filosofo Artūro Šopenhauerio žodžiai - Kūnas yra žmogaus valios atspindys. Niekas kitas to už mus nepadarys, tik mes patys!

„MANDALA – SIELOS VEIDRODIS BEI HARMONIJA SU SAVIMI“

Rugsėjo 25 dieną, 10 val. Utenos A. ir M. Miškinių viešojoje bibliotekoje, konferencijų salėje vyks susitikimas su psichologe, dailės terapijos specialiste Aušra Šūmakariene. Ji papasakos apie vieną iš dvasinio meno formų – mandalas. Piešti mandalas galės visi norintieji. Jų piešimas, tai kūrybinis procesas, kurio metu kuriama harmonija iš vidaus į išorę. Šiam procesui piešimo įgūdžių nereikia. Norint išbandyti save, kuriant asmeninę mandalą, reikia geros nuotaikos, keleto priemonių: A3 formato lapas, spalvoti pieštukai, liniuotė, trintukas, skriestuvas.
Kviečiame visus norinčius registruotis telefonu – 8 (389) 51867, el.p. – inamed5@gmail.com .
Renginys nemokamas. Laukiame Jūsų!

2010 m. rugsėjo 7 d., antradienis

DVASINĖS IR FIZINĖS SVEIKATOS UGDYMO MOKYKLA

Utena, 2010 m. rugsėjo mėn. 13-19 d.d.

1. TIKSLAI IR UŽDAVINIAI. Sveikatingumo praktikomis ugdyti dvasines, dorines ir darnos vertybes, atstatyti ir palaikyti sveikatą, puoselėti žmogiškąsias vertybes. Įvertinti savo sveikatos būklę, nustatyti kūno konstituciją pagal Ajurvedą, išmokti pagrindinių sveikatingumo būdų ir metodų.

2. DALYVIAI. Kviečiami dalyvauti visi norintys bendruomenės nariai, ugdymo įstaigų sveikatingumo ir kūno kultūros pedagogai, sveikuolių ir ,,Sporto visiems“ klubų nariai.

3. LAIKAS IR VIETA. 2010 m. rugsėjo mėn. 13-19 d., Utenos rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuras, Utenio a. 7, Utena.
4. DALYVAVIMO SĄLYGOS. Turėti patogią sportinę aprangą, tinkamą rytinėms mankštoms bet kokiu oru, kilimėlius, šiltus apklotus (vakariniams užsiėmimams). Būtinas dalyvavimas visuose užsiėmimuose, nes ik tuomet gaunamas didžiausias efektas sveikatai.

5. PROGRAMOS TURINYS

Sveikatos mokyklos programą sudaro dvi dalys: teorinė ir praktinė

Programoje prieš praktinius užsiėmimus bus pateiktos trumpos teorinės žinios, taisyklės, nuostatos. Taip pat bus mokoma savistabos ir savikontrolės, judėjimo ir grūdinimosi, kvėpavimo ir meditacijos būdų bei teisingos mitybos, skysčių vartojimo, psichofizinės ir dvasinės savireguliacijos procesų, praktikų, minčių, kūno ir žalingų įpročių higienos, kaitinimosi pirtyje taisyklių.
Praktiniuose užsiėmimuose naudojama šokio ir juoko terapija, jogos ir gimnastikos pratimai, grūdinimosi, kvėpavimo ir atsipalaidavimo technikos, meditacijos, teikiami vegetariškos mitybos pietūs.

6. ORGANIZATORIAI
Lietuvos sveikuolių sąjunga, Utenos rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuras.










UGDOMOJI 7 DIENŲ PROGRAMA (30 val.)


2010-09-13, Pirmadienis

17.30-21.00 – Įvadinė paskaita. Dalyvio anketų pildymas. Dalyvavimo sąlygos. Susipažinimas. (Dauniškio gimnazijos treniruoklių salė, Vaižganto g. 48)
Temos:
- Joga (I dalis): pagrindiniai principai, kvėpavimo, meditacijos nauda sveikatai, atsipalaidavimai.
- Energijos šaltiniai ir kvėpavimo technika, atsipalaidavimo meditacija. Šios technikos ir žinios padeda nuimti įtampą, stresą, atsipalaiduoti, gerai pailsėti, pajusti jų poveikį gyvenimo kokybei.
- Sveika, teisinga mityba. Žalingi įpročiai. Higiena. Klausymosi menas.
- Grūdinimosi būdai ir priemonės.

2010-09-14, Antradienis

6.00–7.00. Rytinė mankšta, lėtas meditacinis bėgimas, grūdinimosi procedūros. (Dauniškio ežeras, prie tilto)
Rytinė mankšta, rąžymosi, tempimo, lankstumo, pusiausvyros, tonizuojantys ir ėjimo – bėgimo, aerobiniai bei jėgos pratimai.
12.00 -12.30 – Pietūs (Kavinė „Abu“, Aukštaičių 3 b., Utena)
12.30–13.00 – Paskaita „Teisingos, kultūringos mitybos taisyklės principai“ (Kavinė „Abu“, Aukštaičių 3 b., Utena).
17.30–21.00 – Joga – teorija ir praktika (II dalis). (Dauniškio gimnazijos treniruoklių salė, Vaižganto g. 48 )

2010-09-15, Trečiadienis

6.00–7.00. Rytinė mankšta, lėtas meditacinis bėgimas ir grūdinimosi procedūros. Rytinė mankšta, rąžymosi, tempimo, lankstumo, pusiausvyros, tonizuojantys ir ėjimo – bėgimo, aerobiniai bei jėgos pratimai. 5 min. grūdinimosi procedūros su apšilimo masažais. (Dauniškio ežeras, prie tilto )
12.00-12.30 – Pietūs (Kavinė „Abu“, Aukštaičių 3 b., Utena).
12.30–13.00 – Paskaita „Teisinga, sveika mityba, ką ir kaip gerti bei valgyti“. (Kavinė „Abu“, Aukštaičių 3 b., Utena).
17.30–21.00 - Joga – teorija ir praktika (III dalis). (Dauniškio gimnazijos treniruoklių salė, Vaižganto g. 48 )



2010-09-16, Ketvirtadienis

6.00-7.00 – Rytinė mankšta, lėtas meditacinis bėgimas ir grūdinimosi procedūros. (Dauniškio ežeras, prie tilto)
12.00 -12.30 – Pietūs (Kavinė „Abu“, Aukštaičių 3 b., Utena).
12.30-13.00 – Paskaita „Teisinga, sveika mityba, ką ir kaip gerti bei valgyti. (Kavinė „Abu“, Aukštaičių 3 b., Utena).
17.30-21.00 – Joga – teorija ir praktika (IV dalis) (Dauniškio gimnazijos treniruoklių salė, Vaižganto g. 48 )

2010-09-17, Penktadienis

6.00-7.00 – Rytinė mankšta, lėtas meditacinis bėgimas ir grūdinimosi procedūros. (Dauniškio ežeras, prie tilto)
12.00-12.30 – Pietūs. (Kavinė „Abu“, Aukštaičių 3 b., Utena)
12.30-13.00 – Paskaita „Teisinga, sveika mityba, ką ir kaip gerti bei valgyti“. (Renginio vieta:)
17.30-21.00 – Joga – teorija ir praktika (V dalis). (Dauniškio gimnazijos treniruoklių salė, Vaižganto g. 48 )

2010-09-18, Šeštadienis

7.00-8.30 – Rytinė mankšta, meditacinis bėgimas ir grūdinimosi procedūros. (Dauniškio ežeras, prie tilto)
9.00–10.00 Sveikatos būklės įvertinimas (kraujo spaudimas, pulsas, svoris, testai); (Dauniškio gimnazijos treniruoklių salė, Vaižganto g. 48 )
10.30–12.00 Joga – praktika (VI dalis, Dauniškio gimnazijos treniruoklių salė, Vaižganto g. 48 )
Tobulinamos jogos asanų (pozų) kompleksas.
12.00 -13.00 – Pietūs. (Kavinė „Abu“, Aukštaičių 3 b., Utena).
14.00-15.30 – INDĖNŲ žygis (procesas), dėmesio koncentracijai, proto ramybei, kolektyvinei
sąmonei ugdyti. (Buitūnai)
16.00–19.00 – Pirtis. Taisyklės kaip naudotis pirtimi, poveikis sveikatai. Pokalbiai, diskusijos prie stalo, dainos. (Buitūnai)