2009 m. balandžio 14 d., antradienis

Kaip prisitaikyti prie savo bioritmo?

Daugybė žmonių gyvena nekreipdami jokio dėmesio į savo bioritmus. Dėl to organizmas ima keršyti: "pelėdoms" prasideda endokrinologinės problemos, o "vieversiai" kenčia nuo dažno persišaldymo.

Pasak Sankt Peterburgo medicinos ir pediatrijos akademijos profesoriaus, biologijos mokslų daktaro Jurijus Puškariovo, žmonės įpratę manyti, jog "pelėdos" - tie žmonės, kurie vėlai gulasi miegoti ir vėlai keliasi, o "vieversiai" - kurie gulasi anksti, o keliasi auštant. Tačiau profesorius pastebi, kad viskas yra kiek sudėtingiau.

Jūs "pelėda" ar "vieversys"?

Daugelis žmonių gyvena pagal standartinį grafiką (kai darbe reikia pasirodyti 8-9 valandą ryto), prie kurio derina visą dienos režimą. Todėl žmogus gali net nežinoti, koks jo asmeninis bioritmas. Sužinoti jį galima su gana tikslių testų pagalba, vienas iš kurių remiasi Hildelbranto indeksu, arba - pulso ir kvėpavimo dažnumo santykiu. Ir pulsą, ir įkvėpimus reikėtų skaičiuoti ryte, ką tik pabudus: jeigu santykis bus mažesnis nei 3:1, galite save vadinti "pelėda", na, o aukštas indeksas - 5:1 - būdingas "vieversiams". Jų pulsas nubudus būna dažnas, o tai reiškia, kad organizmas pasiruošęs aktyviai veiklai. Retas pulsas rodo, kad žmogus vis dar yra miego karalystėje. Tiesa, eksperimentu galima pasikliauti, jei jis buvo atliktas teisingai. Eksperimentas bus tikslesnis, jei jį atliksite eilinę darbo dieną, laiku, kuriuo įprastai keliatės. Bet svarbiausia, kad pabustumėte esant ramiems ir tyliems garsams.

Yra ir kitas - temperatūrų testas. Jį reikėtų atlikti keletą kartų, laikantis išvardintų taisyklių. Pirmiausia temperatūrą pasimatuoti reikia neišlipus iš lovos, o po valandos, kurios metu galite užsiimti įprasta veikla, pasimatuokite dar kartą. Jeigu ji liko nepasikeitusi, žmogų galima vadinti "vieversiu", o jei temperatūra pakilo daugiau nei 0,8 laipsnio pagal Celsijų - "pelėda".

Galima atkreipti dėmesį į laiką, kuomet žmogus labiausiai darbingas ir aktyvus: "vieversiai" gyvybingiausi būna pusiaudienį, pelėdos atgyja šeštą valandą vakaro.

Pelėdų diabetas

Jeigu žmogus nekreipia dėmesio į savo bioritmus, organizmas anksčiau ar vėliau atkeršija, ir brangiausiai už nedėmesingumą sau moka moterys. Jos aštriau reaguoja todėl, kad moterų organizmo procesai vyksta pagal tam tikrus fiziologinius ir biologinius ciklus. Juos pažeidus, kyla nemažai problemų: "pelėdos" kenčia nuo hormoninių sutrikimų, pavyzdžiui - diabeto, skrandžio opaligės. O štai "vyturių" labiausiai pažeidžiama širdis, be to, individualaus paros režimo nepaisymas pražūtingai veikia ir jų imunitetą. Todėl "vyturius", kurie priversti dirbti naktimis, kamuoja dažnos peršalimo ligos.

Ką daryti?

Kaip prisitaikyti prie savo bioritmų? Idealu būtų susirasti atitinkamą darbą: "vieversiams" nesunku bus ateiti į biurą anksti ryte, tačiau "pelėdoms" labiau tinka laisvas grafikas.

Vis dėlto daugelis apie laisvą grafiką tik pasvajoja, bet gyvena kitaip. Tad kaip bent šiek tiek padėti?

Sunkus rytas

"Pelėdoms" rytas - sunkiausias paros laikas. Ir klysta tos, kurios norėdamos pabusti lenda po šaltu dušu: "pelėdos" organizmui tai didžiulis stresas. Tiktų kontrastinis dušas, kaitaliojant šiltą ir vėsų, bet jokiu būdu ne šaltą vandenį: viršutinė vandens temperatūra turėtų būti apie 33, apatinė - ne žemesnė nei 23 laipsniai.

Dar viena "pelėdų" klaida - piktnaudžiavimas kava: ryte išgerti 2-3 puodelius kavos nesveika ir skrandžiui, ir širdžiai.

Beje, tyrimai parodė, kad į automobilių avarijas dažniausiai patenka žmonės, ryte piktnaudžiaujantys juoda kava: ji įjautrina smegenis ir tuo pat metu sumažina dėmesio koncentraciją. Kitaip tariant, kava - gana pavojingas dopingas.

Taigi, jei mėgstate kavą, pasitenkinkite vienu puodeliu, o jei vis tiek nepabudote, padėti gali delnų, pėdų ar ausų maišelių trynimas, plaukų šukavimas.

Padeda ir viena psichologinė gudrybė: tik pabudus reikėtų nusiprausti, susišukuoti ir iš karto apsivilkti darbo rūbus. Naminiai rūbai veikia atpalaiduojančiai, o darbo kostiumas - atvirkščiai - nuteikia darbui.

Kaip išvaikyti miegus

"Ankstyvi paukščiai" pusryčių metu valgo daug ir su malonumu, o "pelėdoms" valgyti nesinori. Gydytojas pataria, kad tokiu atveju ir nereikėtų prievartauti savo organizmo: geriau įsiklausyti į jį ir pasitenkinti kuo nors nekaloringu, pavyzdžiui, kokiu nors vaisiumi, o dar geriau - šiltu ar karštu gėrimu. O štai šaltų sulčių gerti nereikėtų. Geriau - šiltas maistas ar gėrimai, nes jie didina organizmo aktyvumą, be to, paruošia jį kitam valgymui. O sunkiai valdomą alkį "pelėdos" pajunta apie pusiaudienį, tuomet ir galima sau leisti sočiai pavalgyti. "Pelėdoms" toks mitybos grafikas - pats tinkamiausias.

"Vieversiams" dažnai pasitaikanti situacija - vakare reikia būti žvaliam ir linksmam, bet mirtinai norisi miego. Tokiu atveju, kaip ir "pelėdoms" iš ryto, padės šukuosenos atnaujinimas, iš naujo atliktas makiažas. O štai delnų ar pėdų trinti negalima, atvirkščiai - juos būtina pamerkti į šaltą vandenį. Tokia ledinė vonelė tuoj pat išblaškys snaudulį. Padeda ir šaltas ar rūgštus gėrimas: spanguolių morsas, apelsinų sultys arba vanduo su keliais lašeliais citrinų sulčių.

Tyrimai parodė, kad į automobilių avarijas dažniausiai patenka žmonės, ryte piktnaudžiaujantys juoda kava: ji įjautrina smegenis ir tuo pat metu sumažina dėmesio koncentraciją.

Pagal užsienio spaudą
http://www.ve.lt/?data=2008-09-09&rub=1065924821&id=1220896387

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą