2010 m. gegužės 27 d., ketvirtadienis

ABITURIENTAMS

(Psichologo Pauliaus Skruibio pamąstymai)
Egzaminas - svarbus, bet ne lemiamas gyvenimo įvykis
Nedidelė "dozė" nerimo prieš egzaminus netgi padeda, tačiau neretai nerimas būna toks didelis, kad ima rimtai trukdyti. Reikėtų susimąstyti tiems, kurie išvis nesijaudina. Silpnas nerimas mobilizuoja ir padeda geriau pasirodyti. Nerimas "praneša", kad prieš svarbų įvykį turime susikaupti.
Nieko blogo, jei neatsakai į visus klausimus. Jeigu atliktos ir ne visos užduotys, galima gauti gerą įvertinimą.
Anot psichologo, kuo abiturientams aiškiau, tuo mažiau nerimo. "Jaunimo linijos" savanoriai pastebėjo, kad labiausiai nerimavo tie, kurie daugiausiai mokėsi. Ne taip retai būna, kad jie susikerta per egzaminus. Dėl ko taip atsitinka? "Viena iš priežasčių yra ta, kad jie įdeda daug pastangų, daug ruošiasi, jų lūkesčiai didesni - jiems svarbu gauti kuo geresnį įvertinimą. Augant lūkesčiams, didėja ir nerimas, kad gali nepasisekti.
Patariama: planuoti laiką, paskutinę naktį nesimokyti, prieš egzaminus pavalgyti, gerai išsiaiškinti egzaminų tvarką, pradėjus labai jaudintis, kvėpuoti giliai (tokie dalykai gali padėti sumažinti nerimą). Psichologas nepataria griebtis raminamųjų vaistų (jie gali slopinti, sulėtinti reakciją ir egzamino išlaikyti, tikrai, nepadės).
Pagalba sau :
1. Užuot visą laiką galvojus apie kuo puikesnį rezultatą, reikia stengtis nukreipti savo mintis ir jėgas į pagrindinį dalyką - pasirengimą egzaminui. Čia panašiai kaip su laime - jeigu nuolat galvosite, kaip ją pasiekti, užuot gyvenę čia ir dabar, laimingi, tikrai, netapsite.
2. Naudinga įsisąmoninti, kad egzaminai svarbus, bet vis dėlto ne lemiamas gyvenimo įvykis. Net neišlaikius egzamino, jį galima perlaikyti. Net neįstojus į aukštąją mokyklą, galima bandyti kitą kartą. Galimybių yra daug. Galų gale, kiek žmonių, nepasiekusių mokslų aukštumų, kuo geriausiai gyvena? Kol žmogus mano, kad nuo egzamino priklauso visas jo gyvenimas- jam tikrai bus sunku išlaikyti. Egzamino funkcija - patikrinti žinias, o ne suskirstyti asmenybes į "vertas" ir "nevertas". Jis neparodo asmenybės vertės.
Po egzamino, laukiant rezultatų, laiką reikia išnaudoti racionaliai - ruoštis kitam egzaminui, o jeigu jie pasibaigė - atsipalaiduoti ir pasilinksminti.
Tikėkite savimi, o iškilus klausimams ar begaliniam nerimui, skambinkite nemokamu "Jaunimo linijos" telefonu 8 800 28888. Sėkmės visiems, kurie rengiasi bet kokiems egzaminams ir aišku - abiturientams!

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą