2010 m. rugsėjo 27 d., pirmadienis

PIEŠINYS, KURIS IŠPLAUKIA IŠ SIELOS GELMIŲ


Utena, pasipuošusi rudens „rūbu“, maloniai šviečiant ir šildant saulutei, laukė savo gimtadienio. Šventine nuotaika žibėjo miestelėnų akys , o šventės dienos programa žadėjo daug įdomybių. Kiekvienas galėjo rasti širdžiai mielą pramogą ar tiesiog paganyti akis, visa Aušros gatve, šurmuliuojančioje mugėje.
Pasveikinti ir padovanoti dovaną gyventojams, buvo pasiruošęs ir Utenos rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuras. Šį sykį tai buvo neįprasta dovana, kurią kiekvienas kūrėme pats.
A. ir M. Miškinių viešosios bibliotekos salėje vyko susitikimas su psichologe, dailės terapijos specialiste Aušra Šūmakariene. Susitikimas intrigavo savo paslaptingumu, nes jo tikslas – nupiešti asmeninę mandalą. Kadangi registracija buvo išankstinė, tai drąsiai galima sakyti, kad norinčių dalyvauti paskaitoje buvo gerokai daugiau nei leido galimybės.
Maloniai prabėgo dvi valandos, kurių metu lektorė trumpai supažindino su mandalos ištakomis, jos ryšiu su žmogaus savastimi, poveikiu sveikatai bei emocinei būsenai. Galiausiai sužinojome nuo ko pradėti piešti mandalą, svarbiausias taisykles. Nebuvo jokių pavyzdžių ar šablonų. Tai turi vykti iš savęs, per savo jausmus ir būseną, kuri valdo žmogų konkrečiu momentu.
Po meditacijos visi dalyviai pasinėrė į naują savęs ieškojimo kelią, per savo asmeninės mandalos kūrimą. Auditorijoje buvo tylu ir šioje erdvėje gimė naujo pažinimo apraiškos. Dėl laiko stokos, dauguma dalyvių nespėjo užbaigti savo mandalų. Tačiau kiekvienas darbas (nors ir nebaigtas) turėjo savo individualų „veidą“, savo „paslaptį“...
Kiekvienas turėjome savo kūrinį, į kurį įdėjome užkoduotą informaciją. A. Šūmakarienė pakomentavo spalvų, simbolių, linijų, kraštinių ir kitas, mandalą sudarančių detalių reikšmes. Tačiau lektorė pabrėžė, kad norint specialistui giliau išanalizuoti mandaloje slypinčią informaciją, būtina pažinti žmogų, žinoti jo aplinkos subtilybes ir kt. Kiekvieną kartą nupiešta mandala bus kitokia ir tai atliekant pastoviai, galima pastebėti įvairių pokyčių bei emocijų, kurios žmogų veikia kiekvieną dieną.
Taigi – mandala, tai labai individualu, tai labai asmeniška ir gilu, tai nėra tik spalvų ir linijų derinys. Į ją gali sutilpti visas gyvenimas. Tai tiek daug, o kartu – taip mažai. Kad tai puikus atsipalaidavimo ir harmonijos su savimi būdas, įsitikinome visi, dalyvavę šiuose užsiėmimuose. Stebint iš šalies, nusivylusių nebuvo.
Norime padėkoti visiems, nepagailėjusiems laiko ir atėjusiems į mūsų renginį, taip pat - bibliotekos direktorei Vidai Garunkštytei, kuri jau ne pirmą sykį geranoriškai suteikia visas sąlygas, kad tokie renginiai įvyktų.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą