2010 m. gruodžio 7 d., antradienis

JUDĖJIMAS SAVO SVEIKATOS LABUI



Sveika gyvensena susideda iš daug atskirų dalių, kurioms skirtingais žmogaus gyvenimo laikotarpiais stiprinti reikia skirti ne vienodą dėmesį. Sveikata yra labai svarbi visą žmogaus gyvenimą ne tik siekiant asmeninės laimės, bet ir ekonominės gerovės. Sveikata yra suprantama kaip visuma, kurią sudaro viena nuo kitos priklausančios sveikatos sritys. Fizinis aktyvumas – yra viena iš sveikatą veikiančių sričių. Didelė dalis vaikų ir suaugusiųjų gyvena hipokinetiškai (mažai juda). Mokykloje vaikai turi ilgą laiką sėdėti suole, jų kaulų ir raumenų sistema patiria didžiulį statinį krūvį. Laisvalaikį dažnai praleidžia užsiimdami sėdima veikla – skaitymu, televizijos laidų žiūrėjimu, „pasineria“ į virtualią erdvę ir pan. Toks gyvenimo būdas neigiamai veikia augančio vaiko sveikatą.
Utenos rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuras organizavo ir visą lapkričio mėnesį vykdė konkursą „Aš sportuoju“. Jame galėjo dalyvauti visi rajono vaikai (nuo darželio iki aukščiausios gimnazijos klasės). Taisyklėse buvo nurodyta, kad dalyviai pateiktų CD, kuriuose nuotraukomis ar filmuota medžiaga pateiktų su fiziniu aktyvumu susijusias veiklas. Akcentuota į judėjimą, fizinio aktyvumo formas, kurios teikia malonumą, geras emocijas, nesiekiant aukštų rezultatų. Svarbiausia – gera savijauta ir sveikata.
Organizatoriams buvo pristatyta 12 darbų. Gruodžio 3 dieną komisija, kurioje dalyvavo Biuro direktorė Alma Gaidienė, Utenos rajono savivaldybės administracijos švietimo, sporto ir turizmo vedėjas Romualdas Kraulišas, Utenos rajono tarybos narys Giedrius Indrašius bei Biuro darbuotojos Ina Meidienė ir Dalia Vanagienė, išrinko nugalėtojus. Tai Aukštakalnio pradinės mokyklos ketvirtokai, kuriems talkino mokytojos: Edita Ivonienė, Danutė Lašienė, Jolanta Mikužienė; 3a klasės mokinys Tadas Mikužis. Laimėtojai buvo apdovanoti sportiniais krepšiais, vaisių-riešutų rinkiniais bei padėkomis. Taip pat už dalyvavimą padėkos buvo įteiktos mokyklos-darželio „Saulutė“ darželinukams ir jų auklėtojoms: Aušrai Būgienei, Irenai Maigienei; Vyturių pagrindinės mokyklos 4c klasės mokiniams ir jų mokytojai Reginai Rimkienei; Vyturių pagrindinės mokyklos 3c klasės mokiniams ir jų mokytojai Ritai Malinauskaitei.
Nors už lango gili žiema ir ore sklando Kalėdų dvasia, tačiau šis metų laikas leidžia naudotis tik šiam sezonui būdingoms aktyvioms veikloms: slidinėjimu, čiuožimu, važinėjimu nuo kalniukų su rogutėmis, statant sniego pilis ar tiesiog praleidžiant laiką žiemiškame miške. Pasidžiaukime tuo, ką dovanoja gamta. Geros emocijos, fizinis aktyvumas suteiks jėgų ir bus puiki Kalėdinė dovana sau patiems. Ši dovana – SVEIKATA.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą