2009 m. kovo 4 d., trečiadienis

Svarbiausi sveikos mitybos principai

Maitinkimės saikingai, bet įvairiai. Ragaudami įvairių patiekalų, bet po truputį, gausite visas organizmui reikalingas medžiagas ir išvengsite papildomų kilogramų.
Valgykime kuo daugiau daržovių, vaisių, rupių grūdų gaminių. Paros vaisių ir daržovių norma - daugiau nei 400 gramų. Gamindami patiekalus nepervirkite daržovių, nes karštis sunaikina daug vitaminų. Rinkitės šviežius vaisius ir daržoves, užuot kramsnoję užkandžius, kuriuose daug cukraus ir riebalų.Rupių miltų gaminiai aprūpins Jūsų organizmą reikiamomis maistinėmis skaidulomis.
Saikingai vartokime riebalus.Ribokite mėsos gaminių suvartojimą, nes juose gausu riebalų ir druskos.Rinkitės kuo liesesnius pieno produktus. Venkite keptų, rūkytų, riebaluose virtų produktų. Vartokite aliejų (ypač šalto spaudimo alyvuogių) vietoj sviesto, grietinės ar margarino, kuriuose gausu sveikatai nepalankių sočiųjų riebalų rūgščių.
Saikingai vartokime saldumynus. Venkite saldainių, sausainių , tortų, kitų saldžių kepinių. Jie labai kaloringi. Vietoj saldintų gėrimų, rinkitės natūralias sultis, negazuotą mineralinį vandenį.
Mažinkime druskos kiekį maiste.Gamindami ir ruošdami maistą, naudokite kuo mažiau druskos, papildomai nesūdykite gatavų patiekalų. Sūdytą žuvį ar mėsą verčiau pakeiskite šviežiais produktais.
Nepiknaudžiaukime alkoholiu. Alkoholis griauna Jūsų sveikatą ir šeimą, sukelia priklausomybę. Tai daug kalorijų turintis produktas.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą