2009 m. kovo 4 d., trečiadienis

Tėvai turėtų žinoti apie patyčias,smurtą ir skriaudą

Patyčios- yra sąmoningas, apgalvotas, pasikartojantis elgesys žeidžiantis kitus ir suteikiantis jiems diskomfortą - stresą, tiek fizinį, tiek psichologinį ar emocinį. Engimą galima įvardinti kaip centrinį veiksmą tyčiojimosi procese, kuriame priekabiautojas tikisi patirti triumfą ar malonumą kitą žeisdamas ar sukeldamas jam diskomfortą.Patyčių procese ypač svarbus galios disbalansas: auka visada pasižymi mažesne socialine galia nei jos engėjas.Patyčios dar gali būti įvardijamos kaip tyčiojimasis -"sąmoningas vieno vaiko ar grupės nuolat kartojamas gąsdinantis priekabiavimas ar fiziniai veiksmai prieš vaiką, kuris nepajėgus apsiginti".
Pasaulinė sveikatos organizacija atliko patyčių paplitimo tyrimą mokinių tarpe 35 šalyse, tarp kurių dalyvavo ir Lietuva. Tyrimo rezultatai atskleidė, kad patyčios Lietuvos mokyklose yra labiausiai paplitusios, nes jose patyčių mastas tarpe vaikų beveik 3 kartus viršijo tyrime dalyvavusių šalių vidurkį. Lietuvos moksleiviai nuo dviejų iki dešimties kartų lenkia kitų šalių moksleivius ir pagal susiformavusį įgūdį reaguoti į smurto apraiškas.
Patarimas smurto aukoms: Jeigu Tave kas nors skriaudžia -nelik vienas, pasidalink su kuo nors!Tau visada pasiruošę padėti Visuomenės sveikatos biuro darbuotojai! Mes norime Tau padėti!Ateik!

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą