2009 m. rugpjūčio 7 d., penktadienis

Moksleiviai privalo pasitikrinti sveikatą

Utenos rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuras primena, jog vasara yra pats tinkamiausias laikas prieš naujus mokslo metus pasitikrinti moksleiviams sveikatą. Visi moksleiviai iki rugsėjo 15 dienos turi pateikti pažymėjimą apie profilaktinio sveikatos patikrinimo rezultatus. Vaiko sveikatos pažymėjimus reikia pateikti visuomenės sveikatos priežiūros specialistėms, vykdančioms mokinių sveikatos priežiūrą mokyklose. Privalomas sveikatos patikrinimas yra labai svarbus. Laiku nustatytos ligos padeda lengviau išspręsti problemas. Be to, neturėdami informacijos apie vaiko sveikatą, mokytojai ir visuomenės sveikatos priežiūros specialistai negali užtikrinti, kad ugdymo proceso metu nebus jai pakenkta. Vaiko sveikatos pažymėjimą išduoda asmens sveikatos priežiūros įstaigos. Tereikia apsilankyti pas savo šeimos gydytoją ar pediatrą įprasta tvarka: iš anksto užsiregistruoti ir nuvykti nurodytu laiku. Vasarą atostogauja ir gydytojai, todėl sveikatos tikrinimą geriau suplanuoti iš anksto.
Gydytojai turi įvertinti ūgį, svorį, kraujo spaudimą, regą, klausą, kraujotakos, kvėpavimo, stuburo ir kitų organų bei jų sistemų funkcinę būklę. Radus pakitimų, vaikas nusiunčiamas atitinkamos srities specialisto konsultacijai arba tyrimams. Galutinė išvada apie vaiko sveikatos būklę pateikiama tik po specialistų konsultacijų. Ypač svarbu, kad vaiko sveikatos pažymėjime būtų kuo išsamesnė informacija, kad visuomenės sveikatos priežiūros specialistai galėtų tinkamai patarti pedagogams, į ką atkreipti dėmesį. Dažniausiai mokyklinio amžiaus vaikams nustatomi sveikatos sutrikimai būna prastas regėjimas, netaisyklinga laikysena, kankina alergijos, skundžiasi virškinimo sutrikimais.
Įvertinus gydytojų rekomendacijas, visuomenės sveikatos priežiūros specialistės suskirsto mokinius fizinio lavinimo pamokose į tris grupes: pagrindinę, parengiamąją ir specialiąją. Pagrindinei grupei priklausantys mokiniai gali sportuoti be jokių apribojimų. Parengiamajai grupei priskiriami tie, kurie dėl kai kurių ligų negali atlikti kai kurių užduočių: bėgti ilgo kroso distancijų, šokti į tolį, aukštį ir panašiai. Turintys dar sunkesnių sveikatos sutrikimų vaikai patenka į specialiąją grupę.
Sveikata – unikali vertybė, gamtos dovanota žmogui, tad svarbu kad laiku ir sistemingai ją pasitikrintumėte.
Utenos rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuras

1 komentaras:

  1. Manau, labai geras dalykas, kad yra privaloma tikrintis sveikatą. Mano vaikas turėjo netaisyklingą laikyseną, tai iškart jam buvo rekomenduotas gydytojas ir pritaikytas netaisyklingos laikysenos gydymas.

    AtsakytiPanaikinti