2010 m. kovo 9 d., antradienis

KAS YRA UTĖLĖS?

Kas yra utėlės?
Galvos utėlės yra 2-3 mm dydžio vabzdžiai, parazituojantys žmogaus galvos plaukuose ir mintantys jo krauju. Utėlės gali būti nuo šviesiai rudos spalvos iki juodos spalvos. Jos greitai ropoja galvos oda, todėl sunkiai aptinkamos. Geriausias būdas aptikti utėles - vandeniu sudrėkintomis tankiomis šukomis šukuoti plaukus.
Suaugusi utėlė, galinti dėti kiaušinius, išsivysto per 3 savaites. Galvinė utėlė gyvena maždaug 30 dienų ir per gyvenimą sudeda apie 100 kiaušinių. Juos priklijuoja prie plauko, labai arti odos. Be žmogaus išorinėje aplinkoje utėlė išgyvena ne ilgiau kaip 48 val.

Kas yra glindos?
Glindomis vadinami galvinių utėlių kiaušinėliai. Jos yra 1,0-1,5 mm dydžio. Glindos tvirtai prisiklijuoja prie plauko, nenukrenta nuo judesio, brūkštelėjimo ar pūstelėjimo. Tuo jos skiriasi nuo pleiskanų, į kurias atrodo panašios.

Kaip plinta utėlės?
Utėlėmis dažniausiai užsikrečiama vaikų kolektyvuose. Šie parazitai ,,perduodami“ keičiantis drabužiais, galvos apdangalais, patalyne, šukomis, naudojantis bendra lova, rankšluosčiais, kai sudaromos sąlygos utėlėms patekti nuo vienos galvos į kitą.
Kaip naikinti utėles?
Pasirūpinti savo vaiko gydymu nuo utėlių turi tėvai.
Galvos utėlėms naikinti gali būti naudojami preparatai: losjonai, šampūnai ir kt. Šie preparatai naudojami griežtai laikantis jų vartojimo aprašymo. Svarbu nepamiršti, kad užsikrėtę gali būti ir kiti šeimos nariai. Asmens higiena, šukavimas- efektyvios utėlių naikinimo priemonės. Karštis žudančiai veikia utėles ir jų kiaušinėlius.
Svarbu!
Vaikas į mokyklą ar darželį turėtų sugrįžti tik tada, kai utėlės ir glindos visiškai išnaikinamos.

Prevencinės priemonės
· Maudyti ne rečiau kaip kartą per savaitę;
· Prižiūrėti plaukus ( kirpti, plauti, kasdien juos šukuoti);
· Naudoti tik asmeninius reikmenis (kepures, šukas, kitas plaukų priežiūros priemones);
· Dėvėti švarius asmeninius baltinius, drabužius ir laiku juos keisti, valyti, skalbti, lyginti;
· Naudoti švarią patalynę, ją keisti;
· Pastoviai valyti patalpas bei aplinkos daiktus ( kilimus, minkštus baldus patartina išsiurbti siurbliu).

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą