Siekdami išvengti per maistą plintančių užkrečiamųjų ligų :
Nevartokite, išmeskite maistą/maisto produktus, kurie gali būti nesaugūs, jei:
lietėsi ar galėjo liestis su potvynio vandeniu ar buvo kitaip pažeisti;
maistas yra neįprasto kvapo, pakitusios spalvos, ar konsistencijos;
greitai gendantys produktai (vištiena, žuvis, pienas, jų ir kiaušinių produktaibei maisto likučiai)buvo laikomi ilgiau nei 2 val. nešaltai, pvz., šaldytuve be elektros energijos tiekimo.
Laikykite maistą saugiai kuo sandariau uždarytą šaldytuve.
Siekdami išvengti per vandenį plintančių užkrečiamųjų ligų:
Jei gėrimui, maisto gaminimui, dantų valymuinaudojate šulinio vandenį:
- atkreipkite dėmesį, ar nėra pakitusi vandens spalva, skonis, kvapas. Jei taip, vandens nenaudokite;
- naudokite virintą vandenį;
- jei nėra galimybės virinti vandenį, naudokite fasuotą pirktinį geriamąjį vandenį.
Paprastai vandentiekio vanduo potvynio metu būna neužterštas ir yra saugus vartoti. Jei jis tampa nesaugus, apie tai informuoja atsakingos institucijos.
Jei vandentiekio vanduo yra/gali būti užterštas:
- naudokite virintą vandenį gėrimui ir maisto produktams plauti (vaisiams, salotoms ir kt.);
- jei nėra galimybės virinti vandenį, naudokite fasuotą pirktinį geriamąjį vandenį.
Laikykitės bendrųjų higienos priemonių
- Jei lietėte potvynio vandenį, daiktus, buvusius potvynio vandenyje, nuotekas, prieš valgio gaminimą būtinai kruopščiai plaukite rankas šiltu (jei nėra, šaltu), švariu vandeniu su muilu, po to kruopščiai nuskalaukite ir nusausinkite. Jei nėra švaraus vandens, naudokite vienkartines drėgnas dezinfekuojančias servėtėles.
- Venkite tiesioginio sąlyčio su potvynio vandeniu. Jei būtina bristi į vandenį, mūvėkite vandeniui nepralaidžius guminius batus, gumines pirštines.
Jei pajutote užkrečiamosios ligos požymius (karščiavimą, vėmimą, pykinimą, viduriavimą ir kt.) kreipkitės į savo šeimos gydytoją!
Komentarų nėra:
Rašyti komentarą