2010 m. lapkričio 5 d., penktadienis

Nicoje (Prancūzija) įvyko 7-asis Pasaulinis vyrų sveikatos kongresas


Higienos institutui vykdant projektą (kartu su Sveikatos mokymo ir ligų prevencijos centru) “Visuomenės sveikatos priežiūros specialistų ir slaugos darbuotojų, prisidedančių prie sergamumo ir mirtingumo nuo pagrindinių neinfekcinių ligų mažinimo, kvalifikacijos kėlimas (VP1-1.1-SADM-10-V-01-007), kurį finansuoja ES, atsirado galimybė 2010 m. spalio 28-30 dienomis dalyvauti Nicoje vykusiame 7-ajame Pasauliniame vyrų sveikatos kongrese. Jame dalyvavo delegacija iš Lietuvos. Utenos rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuro direktorės pavaduotoja Ina Meidienė, buvo viena iš konferencijos dalyvių.
Kongresą organizavo Tarptautinė vyrų sveikatos draugija, kurios pagrindinė veiklos sritis – lytinė sveikata, vyrų sveikatos problemos biologine, socialine, politine bei visuomenės sveikatos aspektais.
Kongreso plenarinėse ir paralelinėse sesijose pristatyti naujausi pasiekimai onkologinių ligų, senėjimo, kardiologijos, psichikos sveikatos, vyrų lytinės sveikatos srityse, taip pat – svarbiausi sveikatos mokymų, marketingo ir informacijos sklaidos, sveikatos politikos bei strategijų vyrų sveikatos srityje pasiekimai. Didžiausias dėmesys buvo skirtas onkologinėms ligoms, o ypač – prostatos vėžio profilaktikai, pasiekimams diagnozuojant ir gydant; statistikai.
Plenarinėje sesijoje pasisakė atstovai iš Indijos, Rusijos, JAV, Japonijos, Azijos bei Europos. Buvo galima palyginti situaciją kiekviename kontinente. Analizuoti lemiantys veiksniai, kurie daro didžiausią įtaką žmogaus sveikatai. Pateikta statistika, kuri atskleidė vyrų onkologinių susirgimų paplitimą bei išgyvenamumą. Šiuo metu geriausia situacija Japonijoje (pagal pateiktus duomenis).
Daug dėmesio skirta šeimos politikai: vyrų, gyvenančių šeimoje, sveikatos ypatumams; kaip pasikeičia šeimos gyvenimas, susirgus onkologine liga vienam iš narių ir kt. Akcentuota, kad vyrų ir moterų lytinis gyvenimas yra labai skirtingas. Tai, kas svarbu vyrams, gali būti mažai aktualu moterims ir atvirkščiai.
Didelis dėmesys skiriamas prevencinei veiklai: informuoti visuomenę sveikos gyvensenos klausimais, visuomenės sveikatos marketingas, profilaktinių patikrinimų svarba, socialiniai determinantai, lytinė sveikata ir kt. Iš girdėtų pranešimų galima daryti išvadą, kad didžiausią įtaką vyrų sveikatai daro rūkymas, antsvoris (netinkama mityba, mažas fizinis aktyvumas) ir kt. A. Kamalov iš Rusijos pateikė komišką paveikslą, kuriame šuo bėga bėgimo takeliu (treniruoklis), o šeimininkas šalia žiūri televizorių, skaito laikraštį…
Apibendrinant galima išskirti svarbiausius akcentus:
• Kiekvienas vyras turi rūpintis savo sveikata ir vienas iš veiksmų, ką jis turi atlikti, tai perkopus 40 metų, kasmet pasitikrinti savo sveikatą (PSA vėžio žymenys). Tokiu būdu galima laiku diagnozuoti ligos pradžią ir suteikti reikiamą gydymą.
• Sėklidžių vėžys yra retas tarp 20-35 metų amžiaus vyrų, tačiau tai gali nutikti po 15 metų.
• Vyrai, sergantys prostates vėžiu dažniau suserga depresija ir keturis kartus dažniau nusižudo.
• Visame pasaulyje vyrai gyvena trumpiau nei moterys. Taip yra todėl, kad vyrai labiau linkę į žalingus įpročius, rečiau lankosi pas gydytojus, mažiau rūpinasi savo sveikata, dirba darbus, kurie yra pavojingi sveikatai, dažnai neturi sveikatos draudimo.
• Pabrėžiama, kad svarbus bendradarbiavimas tarp vyrų ir moterų sveikatos bendruomenių ir kt.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą