2009 m. spalio 1 d., ketvirtadienis

Mieste be savo automobilio

Gamta, kaip ir žmogus po sunkių vasaros darbų, turi pailsėti, kad pavasarį vėl iš naujo atbustų ir džiugintų mūsų širdis. Ruduo, tai metas, kai žemė pasipuošia spalvingais medžių lapais, sodai atiduoda per vasarą subrandintą gausų derlių, miškas dosniai dalina grybus ir uogas, o dienos darosi vis trumpesnės ir trumpesnės...
Kiekvieną rugsėjį Europoje vykdoma judriosios savaitės ir „Mieste be savo automobilio“ akcija. Prie šios akcijos prisijungė Utenos rajono savivaldybės administracijos Aplinkos apsaugos ir civilinės saugos skyrius, Visuomenės sveikatos biuras, Lietuvos Respublikos aplinkos ministerijos Utenos RAAD Utenos rajono agentūros darbuotojai. Akcijos metu buvo tikrinama automobilių išmetamų dujų koncentracija, automobilių vairuotojai informuojami apie judriosios savaitės tikslus bei išdalinti šiai akcijai skirti lankstinukai.
Utenos rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuro darbuotojai išplatino lankstinukus švietimo įstaigose bei vykdė 12 klasių moksleivių anketinę apklausą, kurios tikslas- išsiaiškinti respondentų požiūrį į organizuojamą akciją. Dalyvavo visos Utenos rajono gimnazijos. Buvo išdalintos 624 anketos, iš kurių buvo užpildytos 603. Džiugu ,kad moksleiviai aktyviai dalyvavo apklausoje. Apibendrinus gautus rezultatus paaiškėjo:
· Dažniausiai šeima turi 2 automobilius;
· 41 proc. respondentų vairuoja automobilį;
· Dažniausiai moksleiviai į mokyklą eina pėsčiomis, tačiau neretai vyksta ir dviračiu;
· Dauguma apklaustųjų žino, jog automobilio išmetamųjų dujų koncentracija kenksminga aplinkai ir žmogui;
· Didelė dalis apklaustųjų teigė, kad vykti į mokyklą dviračiu yra nemadinga;
· 75 proc. respondentų mano, kad tokios akcijos yra reikalingos.
Prie šios akcijos prisidėjo ir rajono gyventojai, kurie šiomis dienomis į darbą vyko visuomeniniu transportu, dviračiu arba ėjo pėsčiomis.
Nors ši akcija jau pasibaigė, tačiau nepamirškime, kad eidami į darbą pėsčiomis ar vykdami dviračiu, stipriname ne tik savo sveikatą, bet ir tausojame gamtą.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą