2009 m. spalio 1 d., ketvirtadienis

Su Pagyvenusių žmonių diena

Kaip kiekvienas metų laikas savaip gražus, taip ir visi žmogaus gyvenimo tarpsniai prasmingi ir įdomūs. Gamta lėmė, kad amžinai jaunas žmogus negali išlikti, tačiau prabėgę metai suteikia gyvenimiškos patirties, išminties, savęs realizavimo, pasiekimų džiaugsmo, gilaus suvokimo ir begalinį norą gyventi.
Gyvenimo branda nenusileidžia jaunystei, jeigu tik žmogus sveikas ir stiprus, aktyvus visuomenės narys. Ne vienas susižavėjęs ir galbūt net pavydžiai žvelgiame į tuos žilagalvius, kurie rytais bėgioja parkuose, žiemą skrieja slidėmis, be jokio vargo užlipa net į penktą aukštą, o savo giminaičius, gyvenančius už keliolikos kilometrų, aplankyti nuvažiuoja su dviračiu.
Labai svarbu vyresniems žmonėms judėti, išeiti pasivaikščioti, pasimankštinti; kartu papietauti, pasikalbėti. Pabudę išeikite pasivaikščioti ir tai suteiks energijos visai dienai. Pakelkite galvą ir pasidžiaukite plaukiančiais debesimis; pamokite išskrendančių paukščių virtinėms; pastebėkite besikeičiančias medžių spalvas...
Dažnai pagyvenę žmonės yra atskirti nuo prasmingo dalyvavimo gyvenime ir jų svarus indėlis kuriant geresnį gyvenimą yra dažnai ignoruojamas. Jie kenčia dėl įsigalėjusių stereotipų, kurie juos paverčia gležnais visuomenės nariais, reikalaujančiais nuolatinės paramos. Tačiau dažnai nepastebima, kad tie patys pagyvenę žmonės teikia paramą savo šeimos nariams daug dažniau, nei patys jos gauna.
Spalio 1 – oji – yra TARPTAUTINĖ PAGYVENUSIŲ ŽMONIŲ DIENA. Visuomenės sveikatos biuro darbuotojos nuoširdžiausiai sveikina su šia diena. Svarbiausia vertybė – sveikata. Mielieji, būkite aktyvūs, darbingi, džiaukitės kiekviena gyvenimo akimirka.
Keletas fizinių pratimų, kuriuos galite kiekvienas išbandyti:
· Laisvai atsipalaidavę mojuokite rankomis į vidų (apkabinkite save per krūtinę) ir išorę (laisvai pakelkite rankas į viršų).
· Rankas sulenkite per alkūnes. Sulenkite plaštakas per riešus į vidų (į save) ir tvirtai suspauskite kumščius, po to pasukite plaštakas per riešus į išorę (nuo savęs) ir stipriai išskėskite pirštus.
· Rankas sulenkite per alkūnes. Pasukite plaštakas delnais į viršų, po to į apačią.
· Padėkite rankas laisvai ant pilvo, po to ištieskite jas į šalis.
· Pakelkite rankas už galvos. Alkūnes plačiai išskėskite į šalis, galvą atloškite atgal. Alkūnes stumkite į priekį. Rankas atpalaiduokite ir nuleiskite žemyn, galvą palenkite į priekį. Kartokite pratimą 4-6 kartus.
· Rankas ištieskite į šalis delnais į priekį, pirštus praskėskite. Stipriai apkabinkite save rankomis per pečius ir laikykite kiek galima ilgiau.
Judėjimas – tai gyvenimas. Sveikata nėra neišsenkantis šaltinis. Ji nėra amžina, o turi savo rezervus. Kai juos netinkamai gyvendami išsekiname, tada ir susergame.
Namų ruoša, darbas sode, automobilio valymas ir kt. – puiki fizinio aktyvumo forma. Fizinės veiklos pobūdžio pakeitimas padės atsipalaiduoti ir išlaikyti darbingą nuotaiką visą dieną. Iš anksto numatykite laiką fiziniams pratimams. Tai Jūsų asmeninis laikas. Mėgaukitės juo.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą