2009 m. liepos 22 d., trečiadienis

Informacija, griaunanti "tradicinį" požiūrį į apsaugos nuo saulės priemones

Saulės kremai ir odos vėžys
Publikavo Andy , 2008-05-10 09:28 .
Gąsdinantys straipsniai
Vos tik sušilus orui ir dažniau šviečiant saulei pasirodo įvairūs straipsniai gąsdinantys žmones , kad saulė sukelia odos vėžį. Deja tie straipsniai būna užsakyti norint daugiau parduoti vėžį sukeliančio saulės kremo arba žurnalistai rašo nežinodami ką rašo ar neturėdami ką rašyti.
Ir tokio nesąmoningų straipsnių apie saulės pavojų yra prirašyta labai daug. Tačiau faktas yra tas, kad saulė yra naudinga ir reikalinga žmonių organizmui. Nes būnant saulėje organizmas gamina vitamina D, kuris atlieka labai daug svarbiu funkcijų.
Mūsų protėviai odos vėžiu nesirgo(ar beveik nesirgo) ir jie praleisdavo daug daugiau laiko atvirame ore, nei dabartinė karta ir nenaudojo jokių saulės kremų, kurie yra tik reklaminis triukas pinigams daryti. Pagal tyrimus, tarp lauke dirbančių žmonių (statybininkai, gelbėtojai) odos vėžys yra daug retesnis atvejis, nei tarp kitų profesijų žmonių. Šie du pavyzdžiai rodo, kad ne saulė yra odos vėžio priežastis.
Nudegimai yra pavojingi
Tiesa noriu įspėti, kad piktnaudžiavimas saule, kaip ir bet kuo kitu yra pavojingas ir dėl odos nudegimų vėliau gali išsivystyti odos vėžys.
Saulės kremai sukelia odos vėžį
Dauguma saulės kremų yra pagaminti iš sveikatai pavojingų chemikalų kurie kaip tik ir yra viena pagrindinių odos vėžio priežasčių.
Kodėl saulės kremai yra kenksmingi?
Saulės kremuose esantys chemikalai kaitinami saulėje virsta laisvaisiais radikalais, kurie kenkia odos ląstelėms ir taip sukelia odos vėžį.
Saulės kremuose esantys sintetinai chemikalai yra įsiurbiami per odą ir kaupiasi riebaliniame sluoksnyje. Kadangi šie chemikalai- toksinai yra svetimi žmogaus organizmui tai jis nežino ir nesugeba jų pašalinti.
Amerikos ligų kontrolės centro atliktas tyrimas parodė, kad 97% saulės kremų turi oxibenone (jis nėra nurodomas etiketėje). Yra manoma, kad šis chemikalas sukelia alergijas, sutrikdo hormonų pusiausvyrą, pažeidžia ląsteles. Šis chemikalas padaro odą pralaidžia kitiems saulės kremuose esantiems chemikalams.
Priedo kai kurie saulės kremai skatina estrogenų(moteriškų hormonų) gamybą ir tai berniukams sutrikdo lytinį vystymąsi, o vyrams erekciją. Moterims taip padidina menopauzės simptomus.
Šie chemikalai skatina estrogenų gamybą: benzophenone-3, homosalate, 4-methyl-benzylidene camphor (4-MBC), octyl-methoxycinnamate ir octyl-dimethyl-PABA.
Saulės kremuose randami estrogenai ir kiti chemikalai randami motinų piene, kas yra labai pavojinga kūdikiui.
Kiti pavojingi saulės kremuose randami toksinai ir chemikalai:
Para amino benzoic acid…
Octyl salicyclate…
Avobenzone…
Cinoxate…
Padimate O…
Dioxybenzone…
Phenylbenzimidazole…
Homosalate…
Sulisobenzone…
Menthyl anthranilate…
Trolamine salicyclate…
Octocrylene…

Dioxybenzone and oxybenzone Yra du vieni pavojingiausių laisvųjų radikalų, kurie sukelia vėžį.
Saulė ir vitaminas D
Kad žmogaus organizmas pasigamintų vitamino D(2000-4000 tarptautinių vienetų) reikia kad oda gautų saulės. Yra manoma, kad apnuoginus pusę kūno ir būnant saulėje bent 20 minučių per dieną organizmas pasigamina pakankamai vitamino D. Užtepus ant odos saulės kremo šis procesas sutrinka, nes saulės kremas blokuoja ultravioletinius spindulius (UVB), kurie kaip tik ir skatina vitamino D gamybą, bei paverčia į tokią formą , kad organizmas jį galėtų pasisavinti. O vien pakankamas vitamino D kiekis organizme padėtų išvengti 4 iš 5 vėžio atvejų(visų rūšių), deja to niekas neskelbia, nes tai nepelninga gobšioms ir korumpuotoms farmacijos kompanijos.
Ką naudoti vietoj saulės kremo?
Jei jus būnate laukė daug laiko ar norite ilgiau pasilepinti saulėje tai alyvuogių aliejus viena geriausių priemonių nuo odos nudegimų. Jis ne tik kad apsaugo oda nuo nudegimų ,bet jame esantys riebalai yra labai naudingi odai.
Saulė aktyviausia tarp 11 ir 14 valandos, ir būtent šiuo periodu reikia pabūti saulėje 15-20 min.. Nes tada UVB bangos yra geriausio ilgio vitaminui D gaminti. Bet reikia būti tik 15-20min. ir ne ilgiau. Ilgiau galima pabūti kitu metu, kai saulė mažiau aktyvi.
Kodėl daugėja odos vėžio atvejų?
Tyrimai parodė, saulės nudegimą ir odos vėžį sukelia, antioksidantų trūkumas – vitaminų A, C, E, kurie yra tarsi natūrali organizmo apsauga nuo ultravioletiniu spindulių. Šis antioksidantų trūkumas padaro odą pažeidžiamą ir tik tada dėl radiacijos odos ląstelės pradeda mutuoti(susidaro įvairūs apgamai, kurie vėliau gali tapti piktybiniais augliais - odos vėžys. Todėl jei jūsų organizmas su maistu gauna pakankamai antioksidantų jūs turite natūralią saulės apsaugą,(nepaisant to saulėje dengintis reikia atsargiai ir stebėti kaip jūsų organizmas reaguoja, jei oda pradeda tapti rausva reiktų ją pridengti) deja šiandiena tokių žmonių yra labai mažai, nes daugumos mityba yra nepilnavertė. Dėl papildų, tai pasakysiu tik tiek, kad tik aukštos kokybės papildai yra naudingi ir tokių Lietuvoje man dar neteko matyti. Beje aš jokių papildu neparduodu. Nes geros kokybės papildai brangiai kainuoja , o pigūs sintetiniai ne tik kad neduoda jokios naudos bet dar ir nuodija organizmą. Beje antikosidantai taip pat apsaugo akis nuo ultravioletinių spindulių žalos. Tada nereikėtų jokių saulės akinių , kurie dažnai yra prastos kokybės ir tik dar labiau atveria vyzdžius ir taip padidina ultravioletinių spindulių pralaidumą ir žalą akims.
Įdomus sutapimas, kad odos vėžio atvejus padažnėjimas sutampa su padidėjusiu saulės kremų pardavimu. Tai išvadas pasidarykit patys.
Chloruotas vanduo sukelia odos vėžį
Dar viena odos vėžio padažnėjimo priežastis yra chloruotas vanduo, nes chloras yra žalingas sveikatai ir chloruotą vandenį reikia filtruoti. Beje, plastikiniuose buteliuose parduodamas vanduo yra taip pat kenksmingas sveiktai, nes iš plastiko į vandenį patenka Bisphenolis A(BPA)
Soliariumai pažeidžia odos ląsteles ir skatina odos vėžį.
Tyrimas parodė , kad dirbtiniai ultravioletiniai spinduliai (soliariumai) pažeidžia odos DNR, kas veda į odos vėžį.. Todėl lankymasis soliariumuose labai padidina odos vėžio riziką ypač jei tai daroma dažnai. Soliariumuose naudojamos ultravioletinės lempos papildomai skleidžia tokius pat rentgeno aparatų spindulius.
Kodėl saulės kremas vis dar parduodamas?
O parduodamas todėl, kad tai labai pelninga. Todėl ir pasirodo straipsniai apie odos vėžio pavojų taip norint įbauginti žmones ir paskatinti saulės kremų pirkimą.
Kita priežastis yra ta, kad prireikia daug laiko kol mokslas išsiaiškina kad vienas ar kitas produktas kenkia sveikatai. Tik pagalvokit kiek metų praėjo kol buvo nustatyta rūkymo žala sveikatai, o po to praėjo dar keli dešimtmečiai kol rūkymas buvo uždraustas viešose vietose.
Suplonėjęs ozono sluoksnis neturi reikšmės .
Norvegijos vėžio instituto mokslininkų tyrimas parodė, kad nuo 1957 iki 1984 metų Norvegijoje melanomos (odos vėžio) atvejų padaugėjo 350% tarp vyrų ir 440% tarp moterų. Per šį laikotarpį virš Norvegijos esantis ozono sluoksnio storis nepakito, todėl mokslininkai daro išvadą, kad ozono sluoksnio suplonėjimas neturi tiesioginio ryšio su padažnėjusiais odos vėžio atvejais.
Tai, kas čia parašyta, gali Jus visiškai suklaidinti, tačiau atkreipti dėmesį – verta. Pinigai ir jų siekis yra toks begalinis, kad kartais pravartu padaryti palyginimą – kaip buvo gerokai prieš mus ir kaip yra dabar...

1 komentaras:

  1. Jei tikrai nori būti SVEIKAS, tai perskaityk šį
    straipsnį.

    AtsakytiPanaikinti