2009 m. liepos 22 d., trečiadienis

Kaip apsisaugoti nuo odos grybelio

Grybelinė infekcija – viena dažniausiai pasitaikančių pėdos ligų. Ji yra dviejų rūšių: onichomikozė – nagų grybelinė infekcija, dažniausiai pasitaikanti vyresniems, 50-65 metų amžiaus žmonėms; tinea pedis – grybelinė pėdų odos infekcija dažniau serga vaikai ir jauni žmonės.
Didesnė rizika susirgti yra tiems žmonėms, kuriems yra medžiagų apykaitos, vegetacinės nervų sistemos, periferinės kraujotakos sutrikimų, serga lėtinėmis vidaus organų ligomis. Riziką didina ir imuninės sistemos nusilpimas, senyvas amžius, taip pat ilgalaikis antibiotikų, gliukokortikoidų ir kai kurių kitų vaistų vartojimas, padidėjęs prakaitavimas.
Grybeliu galima užsikrėsti nuo grybelio sporomis užterštų daiktų bei aplinkos.
Dažniausiai užsikrečiama vaikščiojant basomis pirtyse, baseinuose, sporto salėse, dušuose.
Taip pat galima užsikrėsti per svetimą avalynę, higienos reikmenis, nešvarius pedikiūro instrumentus ir kt.
Kartais grybelinei ligai palankios sąlygos gali atsirasti dėl per dažno šarminių ploviklių, suardančių natūralų apsauginį rūgštinį odos barjerą, naudojimo, sintetinių kojinių ir pėdkelnių dėvėjimo, uždaros avalynės, skatinančios prakaitavimą, jos pralaidumo padidėjimą, avėjimo.
Grybelio sporos aplinkoje išlieka ilgus metus, todėl tikimybė užsikrėsti per rūbus, rankšluosčius, avalynę išlieka pakankamai didelė.
Grybelinė infekcija labiau „mėgsta“ sergančiuosius cukriniu diabetu, kraujagyslių ligomis, turinčius antsvorio, alergiškus bei aktyviai sportuojančius.
Negydoma infekcija išplinta, liga tampa lėtinė, vargina kosmetinės problemos.
Efektyviai gydant grybelį, galima išgydyti, tačiau išlieka šių ligų atsinaujinimo galimybė.
Labai svarbi – ideali švara ir higiena. Būtina naudoti atskirą patalynę, avalynę, šlepetes, rankšluostį, kempinę, higienos reikmes.
Medvilninės kojinės patalynė yra virinami 15 min., vonia ar vonios kilimėliai plaunami karštu vandeniu, o avalynė dezinfekuojama specialiu tirpalu.


· Profilaktiškai pėdas, tarpupirščius bei avalynę purkškite grybelį naikinančiais preparatais.
· Svečiuose, viešbučiuose ir kitose svetimose vietose nevaikščiokite basomis.
· Visais būdais mažinkite pėdų prakaitavimą.

Ligą galima pažinti iš būdingų simptomų:

· Užsikrėtus grybeliu, pėdos, tarpupirščiai pradžioje nedaug pleiskanoja, oda gali parausti. Dažnai šią ligą lydi stiprus niežulys, kartais deginimo jausmas. Kadangi neretai subjektyvių simptomų visai nebūna, žmogus nesigydo ir platina infekciją.

· Lengviausia pėdų grybelio forma – šerpetojanti. Ji pasireiškia padų, tarpupirščių pleiskanojimu, nedideliu niežuliu. Vėlyvesniu ligos periodu gali atsirasti įtrūkimų po pirštais ar kulnuose. Esant sunkesnei ligos formai, gali būti tarpupirščių įtrūkimų, pūslelių, pasireikšti maceracija, epidermio atsisluoksniavimas, dar sunkesniais atvejais – šlapiavimas bei nemalonus kvapas.
Jeigu yra bent menkiausias galimo užsikrėtimo įtarimas, reikia profilaktiškai tikrintis, ar neišsivystė grybelinė infekcija.

Kaip išvengti grybelio?
· Dažnai plauti kojas, rūpestingai jas nušluostyti, ypač tarpupirščių odą
· Nagus kirpti reguliariai ir taisyklingai: kerpami tiesiai, kampučiai neapvalinami
· Neskolinti asmeninio naudojimo rankšluosčių, avalynės
· Maudantis dušuose, baseinuose būtina avėti gumines šlepetes
· Vengti uždaros ir ankštos avalynės, kai galima avėti basutes ar atviras šlepetes, kad oras galėtų laisvai cirkuliuoti tarp pėdų pirštų, vengti šilumos, drėgmės
· Mūvėti medvilnines, pusvilnės ar vilnones puskojines
· Dažnai keisti puskojines, kojines, pėdkelnes
· Neavėti svetimos avalynės, ypač vasarą
· Po apsilankymo viešose maudynėse, pirtyse tarpupirščių, pėdų odą patepti dezinfekuojamuoju dezodorantu.

Grybelio gydymas

· Grybelis gydomas ambulatoriškai.
· Pėdos grybeliui paprastai pakanka vietinio gydymo.
· Kai oda pažeista, pakanka ją tepti gydomuoju tepalu 2 kartus per dieną 4-6 savaites.
· Jei grybelis pažeidė ir nagus (t.y. pakito nago plokštelės išvaizda, spalva, forma), greičiausiai teks vartoti ir geriamųjų vaistų.
· Gydant grybelį kartu būtina ir dezinfekuoti avalynę.
· Pagijus, imunitetas neįgyjamas ir galima užsikrėsti vėl. Todėl norint išvengti šios nemalonios infekcijos bei ilgai trunkančio gydymo, labai svarbu kasdieniniame gyvenime laikytis higienos ir ligos profilaktikos taisyklių.
· Abiem atvejais gydymas trunka 3-4 mėnesius.
· Laiku pastebėtas ir neįsisenėjęs nagų grybelis išgydomas greičiau, todėl pastebėjus pirmuosius infekcijos simptomus, kuo skubiau reikia kreiptis pas gydytoją dermatologą.

6 komentarai:

  1. Taip pat, kiek žinau,šiai ligai jautresni yra tie, kurių imuninė sistema nusilpusi, tai peršalimo metu arba iškart po jo reiktų ypač pasisaugoti.

    AtsakytiPanaikinti
  2. Nustebau sužinojęs, kad odos grybelis yra pasigaunamas lengviau nei atrodo.. Vieną savaitėlę sirguliuojantis nuėjau į pirtį pas kaimyną, ir jau užsikrečiau... Na bet nieko, turėčiau greit išsigydyt su specialistų pagalba

    AtsakytiPanaikinti
  3. Naudingas įrašas norintiems apsisaugoti nuo odos grybelio. Jei naudojamas tinkamas tepalas, gydymas tada iš tiesų efektyvus.

    AtsakytiPanaikinti
  4. Pirmoji prevencinė priemonė, norint, kad nekamuotų odos grybelis - teisinga higiena.

    AtsakytiPanaikinti
  5. Pirmoji prevencinė priemonė, norint, kad nekamuotų odos grybelis - teisinga higiena.

    AtsakytiPanaikinti
  6. Nagų grybelis, odos grybelis mediciniškai vadinamas onichomikoze yra nago guolio arba nago plokštelės grybelinė infekcija. Tai yra labai paplitusi liga, kuri gali paveikti tiek rankų, tiek kojų nagus. Grybelis gali būti sukeltas įvairiais grybais, tokių kaip dermatofitai, mielės arba pelėsiniai grybeliai. Dažniausiai pacientai pastebi simptomus, tokius kaip nagų spalvos pokyčius, nagų trapumą, sustorėjimą arba raginės masės atsiradimą. Grybelis gali plisti iš vieno nago į kitą arba per tiesioginį ar netiesioginį kontaktą su užsikrėtusiu asmeniu ar paviršiumi.

    AtsakytiPanaikinti