2009 m. liepos 29 d., trečiadienis

DARŽOVĖS IR MAISTAS, IR VAISTAS

Gamta – neišsenkantis maisto medžiagų, energijos, informacijos apie mus supančią aplinką, o taip pat dvasinio įkvėpimo šaltinis.
Pripratome girdėti žodį krizė ir tai visiškai nesuderinama su gamta. Pramonės, prekybos, ekonomikos išsivystymas privertė užmiršti mūsų senolių vaistus ir profilaktikos priemones, kurie auga mūsų darže, be jokių E, veiksmingi ir daug maloniau priimami mūsų organizmo. Beje – kiekvienas galime pasirinkti sau labiau priimtiną augalinės kilmės medžiagą. Ir vėl bus galima džiaugtis pilnaverčiu gyvenimu ir visiškai pozityviai žvelgti į krizę.
Bet pirmiausia – Žmogaus mintys turi įtakos jo sveikatai, todėl daugelio ligų priežasčių pirmiausia reikia ieškoti savyje.
Vaistinė agurklė – vartojami švieži lapai ir jauni ūgliai. Pasižymi priešuždegiminėmis, šlapimo ir prakaito išsiskyrimą skatinančiomis savybėmis. Jos preparatai gerina medžiagų apykaitą, sergant podagra, odos ligomis (egzemomis, žvyneline, neurodermitais), reguliuoja širdies darbą, veikia švelniai laisvinamai. Veiksminga sergant reumatu, kvėpavimo takų kataru, kai kuriomis nervų sistemos ligomis. Šviežios sultys tinka sergant karštine, skarlatina, raudoniuke, tulžies ir šlapimo pūslės akmenlige. Kvapas ir skonis primena šviežią agurką. Tinka pagardinti salotas, šaltus barščius.
Ridikai – vartojamos šaknys. Turi savybę iš organizmo šalinti blogąjį cholesterolį, padeda įsisavinti riebų maistą ir valo žarnyną. Turi antiseptinių savybių.
Bulvės – vartojami šakniavaisiai. Didelę bulvės dalį sudaro krakmolas, bet yra ir vitaminų, mikroelementų, aminorūgščių. Pagal vitamino C kiekį nenusileidžia apelsinams, citrinoms; taip pat yra vitaminų B1, B2, PP, kalio, todėl tinka sergant širdies-kraujagyslių ligomis, taip pat hipertonine liga.
Bulvių sultys vartojamos normalizuoti skrandžio rūgštingumui, mažina rėmens graužimą, raugėjimą, todėl tinka skrandžio ir dvylikapirštės žarnos opaligei, kolitui, gastritui. Bulvių sultimis gydomi odos uždegimai, egzemos, nudegimai.
Suvalgę 200 g. šviežių su lupenom virtų bulvių, gauname vitamino C paros normą. Žievelė apsaugo organizmą nuo kancerogenų.
Bulvė padeda nuo depresijos ir neurozių.
Šios daržovės veikia ne tik vidaus organus, bet ir odą. Ne veltui žalia lupta bulve nuo seno gydė išbėrimus, nudegimus, sumušimus.
Kopūstas – naudojama antžeminė dalis. Tai daržovė, kurioje gausu ląstelienos, pektinų, cukraus, vitaminų B, P, PP, J, U, galybė mineralinių medžiagų, organinių rūgščių. Ne mažiau nei apelsinuose yra vitamino C. Jis išlieka ir šviežiuose, ir raugintuose kopūstuose.
Šviežios kopūstų sultys tinka sergant skrandžio ar dvylikapirštės žarnos opalige, kolitu, kepenų ligomis.
Su kopūstų lapų košele gydomos opos, egzemos, nudegimai, pūliuojančios žaizdos. Taip pat tinka uždėti kopūsto lapu iš vidinės pusės.
Krienas – šviežios šaknys, jauni lapai. Turi mineralinių medžiagų, vitamino C, fitoncidų. Vartojamas apetitui gerinti, žarnyno bei virškinamojo trakto, tulžies latakų ligoms gydyti. Turi baktericidinių savybių, todėl patariama juo skalauti burną ir gerklę sergant angina, vartojama kaip skausmą malšinanti priemonė (sergant radikulitu, artritu, reumatu, podagra); aktyvuoja širdies kraujagyslių sistemą. Krieno lapai slopina skausmą.
Jų preparatai vartojami sergant infekcinėmis plaučių ligomis, šlapimtakių, šlapimo pūslės akmenlige. Padeda sergant skorbutu, mažakraujyste.
Pavilgai ir krienų masės kaukės vartojamos kosmetikoje pigmentinėms dėmėms ir strazdanoms pašalinti.
Česnakas – svogūnai ir lapai. Turi daug baltymų, riebalų, angliavandenių, vitaminų, mikro ir makroelementų , eterinių aliejų, kurie turi baktericidinių savybių, malšina skausmą; didina organizmo atsparumą peršalimo infekcijoms; mažina arterinį kraujospūdį, gerina širdies darbą ir apetitą; stimuliuoja virškinimą, mažina puvimo ir rūgimo procesus žarnyne; padeda geriau pasisavinti maistą. Česnake daug fitoncidų, pasižyminčių priešmikrobinėmis, priešgrybelinėmis, priešparazitinėmis savybėmis. Stiprina sekrecinį ir motorinį skrandžio ir žarnyno aktyvumą; efektyvus sergant ateroskleroze, inkstų akmenlige; stimuliuoja lytinę funkciją; veikia kaip regeneraciją, žaizdų gijimą stimuliuojanti priemonė; naudingas vėžinių susirgimų gydime, turi antioksidantinių savybių. Išoriškai vartojamas esant burnos ertmės uždegiminiams procesams; gydo nuospaudas ir egzemas, karpas ; stiprina plaukus; gydo bičių, nuodingų vabzdžių ir gyvačių įkandimus. Vartojamas klizmoms bei helmintų gydymui.
Kelias minutes kramtomas česnakas sunaikina visas bakterijas, esančias burnos ertmėje. Gripo profilaktikai į nosį įkišamas vatos tamponas su česnako tyrele.
Maistas ir vaistas. Gero apetito ir būkite sveiki! (bus daugiau)

1 komentaras: