2010 m. sausio 19 d., antradienis

Ir gera nuotaika, ir vitaminų šaltinis…


Pats žiemos vidurys. Žemė pasidengusi storu sniego sluoksniu, medžiai, pasipuošę sidabriniu šerkšnu… ir tik vienintelės pušys ir eglės, kur ne kur sušmėžuoja žaliais spygliukais.
Pušys nuo seno domino žmones savo ypatingomis gydomosiomis savybėmis. Vien pabuvus pušyne pajauti, kaip lengva pasidaro kvėpuoti, kaip kūnas prisipildo energija, galva tampa lengva, o siela patiria tikrą ramybę… Pušų ošimas ramina centrinę nervų sistemą, kelia nuotaiką…
Pušies spygliuose yra s vitaminų C, K, karotino, rauginių medžiagų, alkaloidų, fitoncidų, mineralinių medžiagų. Pušys skleidžia fitoncidus, kurie užmuša mikrobus. Tačiau juos prieš vartojimą būtina sukapoti. Pušų spygliai naudojami vonioms, kompresams (sumušimams, sąnarių skausmams gydyti ir mažinti skausmui).
Namuose galima sukurti miško kvapą bei ramybę. Tereikia pasiruošti pušų spyglių vonią. Tokiomis procedūromis gydoma jau labai senai. Tai palengvina kvėpavimą, kelia nuotaiką, veikia raminančiai, malšina skausmus. Vonelės kojoms tinka sergant lėtiniais sąnarių uždegimais. Po šiltos procedūros pravartu šiltai apvynioti kojas ir pagulėti lovoje.
Pušų spyglių pavilgai tinka esant ilgai negyjančioms žaizdoms ar nudegimams. Sumušimams ar esant sąnarių skausmams tinka smulkintų spyglių kompresai. Spygliai supilami į drobinį (gali būti medvilninis ar vilnonis) maišelį. Pagalvėlės pavidalo kompresas dedamas ant skaudančios vietos ir apvyniojamas, kad nenuslystų. Prieš naudojimą galima pašildyti. Laikyti 2 – 3 val.
Sergant viršutinių kvėpavimo takų ligomis naudinga pakvėpuoti pušų aromatu bei skalauti gerklę kas 3 valandas pušų pumpurų nuoviru.
Visus metus geriant pušų spyglių nuovirą, išvengsite hipovitaminozės. Jis ruošiamas: 5 g. susmulkintų spyglių užplikykite puse litro verdančio vandens ir uždengtame emaliuotame inde pavirinkite 10 min. 2-3 valandoms palikite, kad pritrauktų, o po to nukoškite. Nuovirą gerkite 3 kartus per dieną po valgio.
Nors dar pavasaris labai toli, tačiau reikia nepamiršti, kad būtent tada pats laikas rinkti jaunus pušų spyglius. Juos (susmulkintus) užpylus medumi, organizmas bus aprūpintas vitaminais visus metus.
Ne tik spygliai, bet ir pušų pumpurai yra vitaminų šaltinis. Taip pat – puiki gleives valanti priemonė nuo kosulio. Galima juos paruošti labai įvairiai: plikyti arbatą; užpilti degtine ar raudonu vynu; pasidaryti sirupą. Bus ne tik pikantiško skonio, bet ir teiks didžiulę naudą ligų profilaktikai bei sunegalavus.
Būkite sveiki ir pasinaudokite gamtos turtais, kurie dažnai yra užmirštami.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą