2010 m. sausio 19 d., antradienis

Utenos rajono suaugusiųjų ir vaikų gyvensenos tyrimas


Utenos rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuras 2009 m. spalio- lapkričio mėn. atliko suaugusių bei mokyklinio amžiaus vaikų gyvensenos tyrimą. Buvo išdalintos anketos, kurias užpildė 502 vaikai bei 504 suaugusieji. Tyrimo tikslas – išsiaiškinti mitybos ypatumus bei fizinio aktyvumo lygį rajone.
Susumavus rezultatus, pastebėta, kas 46 proc. mergaičių ir 39 proc. berniukų sveria per mažai, o 13 proc. mergaičių ir 3 proc. berniukų svoris per didelis. Reguliariai pusryčiauja 69 proc. vaikų. Pusryčių nevalgo 7 proc. mokinių. Įrodyta, kad vaikai, kurie nevalgo pusryčių, yra apatiškesni, dirglesni, mažiau orientuoti.
73 proc. vaikų ant duonos tepa sviestą ar margariną, 20 proc. nieko netepa, o 7 proc. sviestą ar margariną keičia kitais produktais (riešutų kremu, uogiene, paštetu, varške ar pan).
Tyrimais nustatyta, jog didėjančio vaikų antsvorio priežastis yra užkandžiavimai tarp pagrindinių valgymų. 71 proc. apklaustų vaikų tarp valgymų užkandžiauja. Dauguma vaikų valgo 3-4 kartus per dieną. Tačiau mažai vartoja vaisių ir daržovių.
Nors fizinis aktyvumas yra vienas esminių sveikos gyvensenos dalių, tačiau net 40 proc. vaikų po pamokų nesportuoja. Kita dalis vaikų mėgsta žaisti įvarius žaidimus, mielai važinėja dviračiais, riedučiais, plaukioja. Remiantis Pasaulinės sveikatos organizacijos (PSO) kasdieninio fizinio aktyvumo rekomendacijomis, vaikai turėtų būti fiziškai aktyvūs bent vieną valandą per dieną ne mažiau kaip penkis kartus per savaitę.
Rajono suaugusiųjų gyvensenos (mitybos ir fizinio aktyvumo) tyrimo rezultatai parodė, kad antsvorio turi 21 proc. moterų ir 33 proc. vyrų. Labai svarbu stebėti savo svorį, koreguoti mitybą, padidinti fizinį aktyvumą, kad svoris nedidėtų. Nutukusių moterų Utenos rajone yra 5 proc. , o tuo tarpu vyrų – 15 proc. Esant nutukimui, padidėja rizika susirgti įvairiomis ligomis: išemine širdies liga, ateroskleroze, arterine hipertenzija, diabetu, vėžiu ir kt.
Remiantis sveikos mitybos rekomendacijomis, gyventojams patariama pusryčiauti. Sveiki ir sotūs pusryčiai teikia ne tik energijos, bet ir sveikatos. Atsisakantys pusryčių (31 proc. moterų ir 28 proc. vyrų) rizikuoja nutukti.
Didžioji dalis rajono gyventojų maisto gaminimui renkasi augalinį aliejų, o ne taukus, sviestą ar margariną. 67 proc. žmonių ant duonos tepa sviestą ar margariną, 30 proc. nieko netepa, 3 proc. gyventojų sviestą ar margariną keičia kitais produktais(tepamu sūriu, majonezu, kakavos kremu ar pan.). Aliejų, sviestą, cukrų, saldumynus dauguma Utenos rajono gyventojų (62 proc.) vartoja dažnai, bet mažais kiekiais.
Grūdiniai produktai, bulvės, daržovės ir vaisiai turėtų sudaryti daugiau nei pusę visos per parą gaunamos energijos. Tyrimo metu paaiškėjo, kad gyventojai per mažai vartoja duonos, grūdų, makaronų, bulvių, daržovių, vaisių. Mažiau nei pusė Utenos rajono gyventojų šviežias daržoves ir vaisius valgo 1- 2 kartus per savaitę. Saikingai vartoja mėsą, žuvį, kiaušinius ir ankštines daržoves. Iš tyrimo paaiškėjo, kad suaugusieji visų maisto produktų grupių (išskyrus riebalus ir saldumynus) vartoja per mažai.
Fizinis aktyvumas yra labai svarbus gerinant ir stiprinant žmogaus sveikatą bei mažinant riziką susirgti lėtinėmis neinfekcinėmis ligomis. Siekiama, kad fizinis aktyvumas apimtų keturis sektorius – laisvalaikį, profesinę veiklą, namų ruošą ir mobilumą. Remiantis PSO kasdieninio fizinio aktyvumo rekomendacijomis, suaugusieji turėtų būti bent 30 min. per dieną fiziškai aktyvūs (mažiausiai 5 dienas per savaitę). Atlikus tyrimą nustatyta, jog dauguma rajono gyventojų nesimankština. Dažniausiai gyventojai renkasi važiavimą dviračiu, plaukiojimą, bėgiojimą, pasivaikščiojimą gamtoje, įvairius žaidimus (futbolą, krepšinį, tinklinį ir kt.), darbą namuose, sode, darže.
Kiekvienas žmogus atsakingas už savo sveikatą, kuri didele dalimi priklauso nuo gyvensenos. Ką ir kiek valgyti, kiek judėti, kiekvienas renkasi pats. Nuo to tiesiogiai priklauso žmogaus gyvenimo kokybė, nuotaika ir sveikata.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą