2010 m. sausio 20 d., trečiadienis

Kas yra cholesterolis?

Cholesterolis - medžiaga savo struktūra panaši į riebalus, yra ląstelių sudėtinė dalis. Be to, iš jo kepenyse sintezuojamos tulžies rūgštys, kurios su tulžimi patenka į žarnyną ir dalyvauja riebalų virškinime bei rezorbcijoje. Iš cholesterolio susidaro steroidiniai chormonai; D3 vitaminas.
Cholesterolis į kraują patenka dviem keliais:
· gaminamas kepenyse,
· patenka su maistu.
Jis yra netirpus vandenyje, todėl krauju jį perneša baltymai.
Kai suvalgote daugiau maisto nei reikia organizmo poreikiams patenkinti, sudeginama tik dalis riebalų, o likusieji riebalinių nuosėdų pavidalu ,,gula“ ant kraujagyslių sienelių. To pasekoje sutrinka kraujotaka ir organizmas sunkiau pasisavina deguonį bei maisto medžiagas.
Atsiradę kraujagyslių pokyčiai smarkiai trikdo kraujotaką ir sukelia sunkias ligas: krūtinės anginą, miokardo infarktą, širdies ritmo sutrikimus, dusulį, insultą, infarktą.
Pagal Europos 2007 m. nuorodas, rekomenduojami lipidų kiekiai:
· bendrojo cholesterolio <> 1 mmol/l vyrams ir > 1,2 mmol/ l moterims;
· trigliceridai < 1,7 mmol/l.
DTL-cholesterolis vadinamas ,,geruoju“, nes šie lipoproteinai atlieka apsauginį vaidmenį-neša cholesterolį iš kraujagyslių sienelių į kepenis.
MTL- cholesterolis vadinamas ,,bloguoju“ cholesteroliu.
Trigliceridai (paprastieji ar neutralieji riebalai) būtini ląstelėms energijai gauti. Jie gaunami su maistu. Netinkamai maitinantis, ar esant paveldimiems sutrikimams, viršsvoriui, trigliceridų koncentracija kraujyje padidėja. Dėl to sutrinka kraujo apytaka.
Ką galima padaryti pačiam?
Ø Pagerinkite mitybą: rinkitės augalinės kilmės riebalus, valgykite daugiau balastinių (skaidulinių) medžiagų turinčius maisto produktus, vartokite liesesnius pieno produktus, dažniau valgykite žuvies (2 kartus per savaitę), vištienos, kalakutienos produktus (be odos), salotas gardinkite aliejumi, natūraliu jogurtu, o ne majonezu ar grietine.
Ø Sistemingai sportuokite: rekomenduojamos ,,malonios“ sporto rūšys (rytinė mankšta, ėjimas, plaukimas, važiavimas dviračiu ir kt.) nereikalaujančios daug fizinės jėgos. Reguliarūs fiziniai pratimai atpalaiduoja ir sustiprina organizmą, padeda sumažinti svorį ir natūraliai sumažinti cholesterolio kiekį kraujyje.
Ø Atsisakykite žalingų įpročių.
PSO apžvalgoje skelbiama, kad cholesterolio koncentracijos kraujyje padidėjimas yra viena iš 10 svarbiausių pasaulio gyventojų mirties priežasčių.
*
Cholesterolis kaupiasi kraujagyslių sienelėse, siaurindamas jų spindį ir sukeldamas aterosklerozę.
*
Tyrimai rodo , kad didėjant cholesterolio koncentracijai kraujyje, didėja išeminės širdies ligos rizika.
*
Cholesterolio koncentraciją kraujyje labiausiai lemia genetiniai veiksniai, mityba, mažas fizinis aktyvumas ir kt.
Be padidėjusio cholesterolio kiekio kraujyje, yra ir daugiau rizikos veiksnių, kurie gali sukelti kraujagyslių ligas:
· neteisinga mityba,
· viršsvoris,
· nepakankamas judėjimas,
· stresas,
· alkoholis,
· rūkymas,
· aukštas kraujospūdis,
· cukrinis diabetas,
· paveldimas polinkis į širdies ir kraujagyslių ligas,
· skydliaukės sutrikimai,
· įvairūs vaistai.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą